„На която и дата да са изборите, смятаме да ги спечелим“. Това каза в разговор с Цветанка Ризова в предаването „Лице в лице“ зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

Темата – предстоящите избори и разривите в БСП.

Вигенин отговори на отправената от ГЕРБ критика, че датата 4 април за изборите не е подходяща, защото съвпада с католическия Великден.

„Всяка неделя има някакви празници, не виждаме как това ще попречи на хората да излязат и да гласуват. Ние още преди заявихме, че каквато и дата да определи президента, ще я приемем“, коментира той.

В началото на изборната кампания партията се разделя с Георги Гергов, който беше председател на втората най-голяма организация на БСП – тази в Пловдив.

Именно на Вигенин беше възложено ръководството на работна група, която да направи доклад за дейността и състоянието на областната организация.

Попитан какви са нарушенията, заради които Гергов беше изключен, Вигенин отговори: „Смятам, че това е ефектът от натрупани във времето въпроси, както и нарушения на устава. Освен моя доклад, основата на това решение са редица сигнали, които са постъпвали в общопартийната контролна комисия. Но също така и продължаващо противопоставяне на политиката, която категорично спечели и на прекия избор на председател – отказ от каквото и да е взаимодействие с ГЕРБ, предизборно и следибзорно. Имаше такива сигнали – че това е естественият ход на събитията и че ГЕРБ и БСП заедно биха могли да направят едно стабилно поведение. То не е от последните седмици, това е една последователна линия на поведение“, посочи Вигенин.

Според него изключването на Гергов не означава, че партията се рои, а напротив – че се консолидира. По думите му това щяло да помогне и за укрепване на доверието към БСП в Пловдив преди изборите.