Официално – балотаж за президент и 7-партиен парламент.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви финалните резултати от вота на 14 ноември и данните за избирателната активност. Тя е малко над 40%, или 2,687 млн. души, което е най-ниският процент в поредицата избори през тази година.

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила, но за съставяне на правителство ще има нужда от коалиционни партньори.

Кой ще бъде следващият президент на страната ще разберем на 21 ноември. България избира между Румен Радев и Анастас Герджиков.

ЦИК вече обяви финалните резултати от първия тур на вота за държавен глава.
За Румен Радев, който е подкрепен официално от БСП, „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ!Ние идваме!“, са гласували милион 322 000 души. Това са 49,42% от участвалите в изборите.

Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ-СДС, е с 610 000 гласа, или 22,83%.
След като стана ясно, че тази неделя ще има балотаж за президент от инциативните комитети на кандидатпрезидентските двойки казаха с какви нагласи се впускат в битката. От двойката Радев – Йотова не очакват отлив на гласове въпреки разцеплението в левицата.

В същото време издигналите Анастас Герджиков и Невяна Митева очакват много по-висок резултат тази неделя, като се надяват предстоящия дебат да промени електоралните нагласи.

Според проучвания, на които се позоваха от щаба на Румен Радев, около 16% от неговите избиратели са гласували и за БСП. Въпреки събитията в левицата от инициативния комитет не очакват те да доведат до промяна. 

От инициативният комитет на Анастас Герджиков заявиха, че вотът не е предопределен, а дебатът между кандидатите може сериозно да повлияе на резултатите.

От ГЕРБ днес отново декларираха, че стоят зад кандидатурата на  Герджиков. За Радев категорична подкрепа са заявили „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. От ДПС призоваха да се гласува в неделя, без да посочват име, но очертаха какъв трябва да е бъдещият президент – „да бъде обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират те“.

Да се гласува по съвест на балотажа, призоваха от „Да, България“. Зелено движение и ДСБ все още не са посочили дали ще застанат зад някой от кандидатите. Партия „Възраждане“ обяви, че няма да подкрепи никого на балотажа.

Социолозите предвиждат интересна надпревара, но с още по- ниска избирателна активност.