Напрежението в БСП продължава. След вчерашната оставка на Корнелия Нинова, спорът вече е кога да бъде заменено сегашното ръководство и кой да преговаря за властта.

Оставката на Корнелия Нинова постави пред „Позитано“ 20 нови проблеми за решаване.

Пред БСП всъщност в момента стоят три въпроса:

  • Кой ще води преговорите за участие във властта?
  • Кой ще смени Корнелия Нинова?
  • Кога ще я смени?

Самата Нинова обяви, че иска конгрес през януари, а дотогава да си остане председател.

„Г-жа Нинова продължава да изпълнява функциите си въпреки оставката и това ще е така до провеждане не конгреса. Преговорите ще се водят от Корнелия Нинова, тъй като тя продължава да изпълнява функциите си на председател“, каза зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров.

В Националния съвет на БСП обаче има и второ мнение - че според устава още на първия пленум Нинова трябва да бъде сменена.

„Веднага, още другата седмица ние трябва да изберем човек изпълняващ длъжността лидер на БСП. Различни са мненията и за това дали трябва Нинова да преговаря с ПП“, заяви Светлана Шаренкова, член на НС на БСП.

„Тя е в оставка, решенията й не са легитимни в тези преговори, защото тя няма да бъде председател утре, дето се казва. Реформата е необходима по всички етажи на БСП“, смята Габриел Вълков, Младежко обединение на БСП.

Младежите предлагат да се излъчи орган от Националния съвет, който да преговаря за властта. А междувременно вече се спрягат и имена за наследник на Нинова. Това са нейният заместник - Кристиян Вигенин, и Крум Зарков -  фаворитът на вътрешната опозиция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!