Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради слабия изборен резултат на левицата. Тя го определи като катастрофален и заяви, че причините са както обективни, така и субективни.

Нинова атакува остро призивите за оставка, дошли от говорителя на служебния кабинет Антон Кутев и инициативния комитет на президента Румен Радев. По думите ѝ това е било „абсолютна изненада“ за нея.

„От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които пет години го правят – така наречената вътрешна опозиция. Абсолютна изненада обаче е, че оставката ми искат служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев и инициативният комитет на президента Румен Радев", коментира Нинова.

„На тези две структури им предлагам да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет има достатъчно проблеми за решаване. Инициативният комитет да си гледа балотажа, това им е работата, а не да се занимават с ръководството на БСП“, призова Нинова.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя заяви, че поема цялата отговорност и не обвинява никого, а единствено себе си за това, че е мълчала и не е казвала истината. Правила го в името на това БСП да е единна и да помага на президентската кампания. 

„През тези години у хората остана впечатлението, че ние се караме помежду си и не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя партията от тези зависимости. Вътрешната опозиция в БСП през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов. Работата ѝ беше да руши БСП отвътре“, категорична бе Корнелия Нинова.

Тази опозиция обаче се прехвърлила в служебния кабинет, след като Борисов паднал от власт. По думите на Нинова именно тя диктува кадровите назначения и получава обществени поръчки. Тази опозиция по време на кампанията работила и за "Продължаваме промяната". Нарече я "новата президентска партия" и припомни, че на изборите по изчисления на социолози е отнела между 10 и 15% от БСП.

Какво следва и ще участва ли БСП в преговорите за кабинет?

По думите на Корнелия Нинова имат да се решават два въпроса. Първият е мандат за преговори за съставяне на ново правителство, а вторият - въпрос за избор на следващ председател.

Снимка: Ладислав Цветков

„Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет тази събота. Той трябва да ни даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме провеждане на конгрес, вероятно началото на януари, който да констатира моята оставка“, обясни Корнелия Нинова.

Според устава на БСП подадената от нея оставка трябва да бъде констатирана от конгрес. До провеждането му тя остава председател. След констатирането на оставката ѝ се избира един от сегашните заместници, който да организира и проведе пряк избор за следващ председател.

„Дотогава провеждаме сериозни, задълбочени, разумни и отговорни разговори за съставяне на правителство и за извеждане от кризите. На първо място ще сложим програмите си, ще търсим общите неща, ще търсим обединение, а след това по сектори експертите ще обсъждат програмата на бъдещия кабинет“, допълни Нинова.