Лиерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради четвъртото място на партията на парламентарния вот. Според нея резултатите на БСП са катастрофални и тя поема отговорността.

Тя каза, че не е изненадана, че опозицията в партията ѝ иска оставката, но е изненадана, че служебният кабинет и Инициативния комитет на Румен Радев ѝ я искат публично.

Нинова атакува Бойко Борисов, който по думите ѝ отглеждал опозицията в БСП и Румен Радев, чиято партия „Продължаваме промяната“ отнела между 10 и 15% от социалистите.

Хронологията

Два дни след вота и след заседанието на ръководството на БСП, Корнелия Нинова обяви решението си – оставка и Национален конгрес през януари. Основният мотив - изборният резултат на партията.

„Оценявам този резултат на БСП като катастрофален, особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място. Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Това е моята вина и аз я поемам, като подавам оставка като председател на БСП. До провеждането на конгреса и констатирането на оставката, съм председател“, обясни Нинова.

Нинова обяви, че не е изненадана от исканията за оставката ѝ от вътрешната опозиция. Но уточни: „Абсолютна изненада е, че оставката ми я иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на Румен Радев ми иска оставката“.

Председателят в оставка обяви, че всичко е започнало с реформата в БСП, която лишила нейни другари от доживотно депутатско място. И още: „Въвеждането на прекия избор отне от задкулисието възможността да слагат сламен председател – пет години тази опозиция не спря“.

На финала Нинова атакува и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и президента Румен Радев. Тя потърси в техните действия причината за резултата на БСП: „Опозицията в БСП беше отглеждана от Бойко Борисов. Той падна и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Новата президентска партия отне между 10 и 15 процента от БСП.

Тази събота пленум на БСП ще насрочи датата на конгреса.

Реакциите 

От ИК на Радев и Йотова обявиха, че не се месят в никоя партия и не искат оставки.

Снимка: btvnovinite.bg

Антон Кутев заяви, че искането за отстраняване на Корнелия Нинова е било направено в личната му „Фейсбук“ страница и не обвързва правителството на България, което в нито един момент не се е занимавало с нейната особа.

Снимка: btvnovinite.bg

Тома Биков от написа: „Голямата новина не е, че Корнелия Нинова подаде оставка. Голямата новина е, че 5 дни преди втория тур на президентските избори, тя свали доверието си от Румен Радев“.

Снимка: btvnovinite.bg

Големият въпрос сега е кой ще бъде председател до конгреса през януари. В чл. 17 от устава на БСП обаче пише: „При предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя неговите функции се изпълняват от заместник, определен с решение на НС.

Така че тепърва ще трябва и тази норма да се изтълкува от пленума в неделя.