С благодарност към избирателите и принципно описание на желания бъдещ президент се ограничи първият брифинг на Движението за права и свободи след първия тур на президентските избори. Там Мустафа Карадайъ се класира трети и имаше очакване да призове електората си да гласува за един от двамата на балотажа – проф. Анастас Герджиков или Румен Радев.

Той напомни какъв профил на президентската институция иска да види ДПС: „Президентската институция трябва да бъде обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират те; да бъде стожер на Конституцията, законността и върховенството на правото; да бъде полето на съгласия и по време на кризи, и в нормално време; да бъде лице на държавността и лице на държавата пред света; да бъде глас на национално обединяващите каузи“.

„Решението, което взехме на Централното оперативно бюро днес на заседание, е че избирателят на ДПС е достатъчно мъдър и ще направи правилния избор, ще гласува за президент, който най-много се доближава до така очертания профил“, заяви Карадайъ.

Снимка: Ладислав Цветков

Той се обърна към електората си с думите: „Искам да благодаря на всички български граждани и в България, и по света, и в Турция, които гласуваха за ДПС – на президентските, и на парламентарните избори“.

В същото време, Карадайъ обяви, че има проблеми с протоколите от чужбина – има разминавания с контролите, като приемащият орган за секциите извън страната е именно комисията. Той подчерта, че приемат резултатите, но е важно ЦИК да даде обяснение на хилядите български граждани, които са упражнили правото си на глас на дадените локации.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!