Парламентът прие на първо четене промени в Закона за концесиите, свързани с морските плажове.

Солени глоби се предвиждат за концесионерите, ако разположат най-скъпите си чадъри и шезлонги на над 2 процента от платената част на ивицата.

Министърът на туризма Николина Ангелкова защити преминаването на концесиите на плажовете на специален режим, а не както беше досега, на общ.

„На някои места концесионери или наематели си позволяват такива изключително неразумни цени, които ние категорично не подкрепяме. Ние сме изискали от тях да има категорично обозначение с информационни табели на коя зона съответно цените за чадър и шезлонг са по договор и къде са т.нар. ВИП зони, които не трябва да бъдат повече от 2-3% от платената зона”, каза тя.

Вчера преди туристите да тръгнат на плаж, експерти на министерството обходиха плаж „Каваците” край Созопол. Проверката беше след сигнал на зрител, че е платил 70 лева за чадър и шезлонг.   

Министърът на туризма прогнозира и спад с 3 и 6% на туризма в страната за цялата година, а на морския туризъм у нас – между 5 и 8%.

„Правим всичко възможно да привлечем интереса към записванията в последния момент към България“, увери министърът.

От парламентарната трибуна Николина Ангелкова заяви, че правителството се е обединило с туристическия сектор, за да бъде иницииран задълбочен дебат за концепцията за цялостно развитие на българското Черноморие, а не само да се действа "на парче".

С предлаганите изменения в закона се цели създаването на специална цялостна уредба на концесиите за услуга с обект морски плаж. 

Съгласно текстовете министърът на туризма извършва подготвителните действия за възлагане на концесии за плажове. Приетите текстове регламентират, че министърът на туризма ще може да внася в Министерски съвет предложения за възлагане на концесии за морските плажове.

С промените също така министърът ще може да организира процедурите за определяне на концесионер, да сключва концесионните договори, да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове, да сключва наемните договори и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

Минала година за различни нередности са наложени санкции в размер на общо над 450 хил. лв. и са прекратени 6 концесионни договора.