По данни на министерството на туризма над 5 млн. чуждестранни туристи се очаква да посетят България това лято.

На база ранни записвания прогнозите са общо за спад в рамките на 3-6 процента спрямо миналата година. Очаква се ръст на българите, които ще почиват по нашето Черноморие.

Снимка: bTV

Прогнозите сочат, че 54% от сънародниците ни ще изберат родните курорти.

Средните цени на чадъри и шезлонги е:  за чадър - 6,50 лв., а за шезлонг -  5,60 лв.

За спад на туристите се говори от началото на годината. За сваляне на цените обаче никой не говори или поне не е официално.

Туристи има, но половината шезлонги все още са празни.

Снимка: bTV

"Може би има един малък спад на младежкия туризъм, който според мен се дължи на драстичните проверки миналата година за шум”, коментира Кирил Спасов, концесионер на плажа "Слънчев бряг".

Снимка: bTV

Според него ситуацията е нормална, защото активният период започва от 10-ти юли. Празният плаж според него не се дължи на цените от 9-10 лева за чадър и шезлонг.

"Цената не е висока, тя не е променяна от години и няма да бъде променяна със срока на концесията”, обясни Спасов.

Снимка: bTV

В Бургас пък цените за сянка са 10 пъти по-ниски.

"Хората чакат на опашка, по два пъти, до обяд събират пари от първия урожай и втория урожай е следобяд, даже три пъти", каза Веселин Илиев, старши спасител на Северния плаж в Бургас.

"Цените са чудесни тази година, няма такива цени по българското Черноморие - 1,20 чадър, 1,20 шезлонг”, сподели Зара Георгиева, турист на плажа в Бургас.
 

Снимка: bTV

На Север очакват до дни да запълнят хотелската си база на 90%. Към момента отчитат спад от 7-8 %.

Иванка Георгиева, която продава сладолед от 10 години, твърди, че това лято туристите са и по-малко, и по-бедни.
 

Снимка: bTV

„В големите летни курорти активно се наблюдават много  туристи след 10 юли, когато започва активния летен туристически сезон, и в Слънчев бряг и Златни пясъци са същите нива като през предишни години, но имаме голям отлив на младежкия туризъм”, заяви Николина Ангелкова, министър на туризма.
От министерството предупредиха още в началото на годината, че този летен сезон ще е по-труден.

За да привлекат повече туристи, част от хотелиерите са намалили цените на нощувките по северното Черноморие. Ще има много изгодни предложения и в последната минута.