Министерството на туризма, концесионери на плажове и хотелиери се събраха на спешна среща за спасяване на сезона. Това се случва след серия жалби на летовници за високи цени.

Сутринта, преди туристите да тръгнат на плаж, експерти на министерството обходиха плаж „Каваците” край Созопол. Проверката е след сигнал на зрител, че е платил 70 лева за чадър и шезлонг.   

„Документално всичко е наред, геодезистите са минали тази седмица, заснели са и после ще  правим сравнение. Ако има проблем, ще има и глоба”, каза експертът от Министерство на туризма Николай Вълчев.

Според управата на плажа, цената от 70 лв. за сянка на първа линия е оправдана и включва голям чадър с 4 шезлонга.

„Тук са вложени доста средства, платът е специален – италиански, слънцезащитен, който не пропуска UV лъчите. Всяко нещо си има цена, няма как да сравнявате нещо евтино с нещо скъпо”, коментира Гавраил Казанджиев, управител на плаж „Каваци-юг”.

До скъпите комплекти има и по-евтини – 2 чадъра и шезлонг за 30 лв. Според Министерството на туризма не е нарушение да се обособяват зони с по-високи цени.

За да се върнат туристите, концесионерите поискаха намаляване на таксата им към държавата.

„Дали държавата може да се откаже от концесионната вноска или не – е въпрос на един анализ и сметки как това ще се отрази, особено на Сребърния фонд, защото Министерството на туризма не взима нито един лев от тези приходи”, заяви ресорният министър Николина Ангелкова.

Предстои ревизия на старите концесионни договори – дали могат да намалят цените на чадъри и шезлонги.