Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и

Депутатите прегласувах днес закона. „За“ бяха народните представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Отново против изпращането на бронирана техника в Украйна гласуваха от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“. 

Украинският президент Володимир Зеленски благодари за този помощ на българския парламент и на лидерите на партиите, които я подкрепиха, в профила си в X:

Споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника бе подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г. На 22 ноември със 152 гласа „за“ и 57 „против“ Народното събрание прие България да дари безвъзмездно 100 бронирани машини с отпаднала необходимост на украинската страна.

В доклад на Комисията по отбрана се посочва, че със споразумението на Украйна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МBP.

В мотивите на президента беше отбелязано, че депутатите не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

На това вицепремиерът и външен министър Мария Габиел отговори: „Отпадналата необходимост се е случвала по време на служебните правителства. Не ми е известно след това да са взимани мерки те да бъдат използвани в други ситуации, така както са цитирани. Освен това, решението беше съгласувано с МВР и с необходимите структури“.