МВР ще направи преглед на техниката с отпаднала необходимост и ще изготви списък какво може да се предостави на Украйна. Това отговориха за bTV от министерството. Според експерти жандармерията няма да има нужда от старите БТР-и.

Генерал-лейтенант Чавдар Червенков е военен от кариерата и бивш министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. През 90-те е бил началник на Инспекция „Разоръжаване“ към Генералния щаб. Именно тогава бронетранспортьори са били пренасочени от армията към полицията и жандармерията.

„Известни количества от тези въоръжения се мушнаха в МВР, за да ни останат повече железа. Аз нямам спомен тези БТР-и да са ползвани някога. Това са машини от 80-те години, не съм сигурен дали тази модификация, която е там, е модернизирана“, каза той.

Машините имали проблеми с двигателите – от бензинови били преправени на дизелови. Идеята била да служат на полицията при бедствия и протести.

„На жандармерията бронетранспортьори едва ли ще й трябват, тя има нужда от друга техника за овладяване при масови безредици. Тенденцията да се въоръжава полицията с тежко въоръжение не е добра“, подчерта Генерал-лейтенант Чавдар Червенков.

Според генерал Червенков предложението да се предоставят БТР-и от жандармерията на Украйна е добра, ако Киев има нужда от тях, защото съхранението и поддръжката на машините означава разходи.

„Така или иначе животът им приключва, още няколко години и трябва да се режат след това, едва ли някой ще ги купи“, посочи Чавдар Червенков.

Големият въпрос е с какво ще бъде заменено старото въоръжение, казва военният. По думите му едно от възможните, но непопулярни решения е държавата да изтегли кредит и така да превъоръжи армията.