„Имаме инициатива да бъдат предоставени бронирани машини на Украйна от складовете на МВР, без да засягаме резервите на армията. Това го предлагаме като проект на решение на парламента. Приблизителната бройка ще бъде около 100, предимно БТР-и“, каза в „Тази сутрин“ депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

По думите му инициативата е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на МВР и отбраната, парламентарните групи на ГЕРБ и ДСП, председателя на комисията на отбраната и Бойко Борисов.

Става въпрос за бронирани машини, които са били във вътрешни войски по времето на Възродителния процес в България, но никога не са били използвани. Те са с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни, обясни Мирчев.

„Украинците са доказали, че могат да правят всичко, с това което получат“, допълни той. 

По думите му с тази идея по никакъв начин няма да бъде нарушена боеспособността на армията ни, защото това са „бронетранспортьори, които под никаква форма няма да използваме“.

„Нашата цел ще бъде, след като изпратим тези около 100 бронирани машини, да получим американска помощ, за да засилим нашите отбранителни способности. Надяваме се това предложение още да важи, то е било валидно към декември 2022 г. Предстоят разговори. Служебното правителство на Радев тогава е пропуснало шанса да направи подобна сделка, става въпрос за 200 милиона долара, с които президентът Радев, който иначе е много загрижен за армията, можеше много сериозно да засили отбранителните ни способности“, допълни Ивайло Мирчев.

Той коментира и назначенията в регулаторите.

„В голяма степен вече го има механизъм, с който не просто за отделните регулатори да има партийни квоти, а да има много ясен принцип, по който определен и хора заемат ключови места“, каза Мирчев.

По думите му ПП-ДБ все още нямат окончателно решение дали ще подкрепят Димитър Радев за управител на БНБ, но са „на една страница с него по отношение на основните приоритети“.

"Относно Сметната палата предстоят дискусии", каза Ивайло Мирчев. Най-вероятно ПП-ДБ ще излъчат свой кандидат там.