Със 152 гласа „за“ и 57 „против“ Народното събрание прие България да дари безвъзмездно бронетранспортьори с отпаднала необходимост на Украйна. Част от „Възраждане“ поискаха БТР-ите да се ползват за пазене на границата, други предложиха това да се случва в снежни бури.

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР, уточнява БГНЕС.

Преди гласуването имаше и кратък дебат в пленарна зала. Борислав Гуцанов от БСП коментира, че за „34 години от над 110 000 души в армията, в момента те са около 20 000“, и посочи, че сега държавата иска да подари 100 БТР-а на Украйна вместо те да служат за нуждите на нашата армия.

„Не ви ли е малко срам и неудобно от това, което го правите. Вие ударихте дъното от тази сглобка“, каза Гуцанов.

Според него ако колегите му не искат да се чувстват като национални предатели след години, трябва да мислят за страната ни и да „спрат“.

Николай Дренчев от „Възраждане“ коментира, че в момента имаме нужда от тази техника. 

„Както тази техника е потребна в Украйна, така тя е потребна и на нас“, смята той.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС коментира, че става въпрос за техника, която е на МВР, а не на Министерство на отбраната и увери, че техниката на МО не е засегната в това споразумение.

Според него за охрана на границата са много по-удачни леки високопроходими средства, а не тежки бронирани машини, защото те затъват в калта при по-лошо време.

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че от парламентарната трибуна са се чули всякакви изказвания, но нищо по същество по споразумението, което се гласува.

„Не виждам и няма причина за политически истерии, но явно това е част от амплоата на някои народни представители в това НС“, каза той и напомни, че това което ще предоставим на Украйна, е техника с отпаднала необходимост.

Лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов пък обяви, че давайки тази техника на Украйна, на практика ще подарим 1 млрд. лв. на Украйна, и разкритикува, че никой не коментира кой ще плати транспорта на БТР-ите. Според него вероятно отново България ще поеме този разход.

Вие сте срам за България и българската история“, упрекна той.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че по време на дебата са се изговорили доста лъжи. Той коментира, че тази техника, която е на 40 години, не струва 1 млрд. лв. и това е спекулация. Мирчев заяви, че цялата военна техника, която „ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от ЕС“.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев напомни, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са използвани по време на Възродителния процес за изпълнение на вътрешни функции и решението БТР-ите да се дадат Украйна е на НС.