Медикаментът хидроксихлорохин в момента се използва за терапия на пациенти с COVID-19 в болнични условия. Освен това, той се приема всекидневно от пациенти с лупус, ревматоиден артрит и други заболявания, защото по този начин болестта остава в ремисия.

Само у нас хората, които се нуждаят от този медикамент са над 4000. В ситуацията на пандемия - достъпът до терапията им се оказва силно ограничен.

През 2009 г. Антоанета Петрова чува диагнозата "лупус". От тогава като поддържаща терапия приема именно хидроксихлорохин.

„Благодарение на това лекарство аз нямам тежки физически поражения, но ако не го приемам това би довело до сериозни увреждания на бъбреците, хемодиализа ... и изходът е ясен“, разказва тя. И допълва, че именно благодарение на това лекарство успява да забави подобни тежки усложнения при себе си.

Пациенти с тези заболявания купуват медикамента от чужбина. С влошаването на пандемичната обстановка набавянето на лекарството става или невъзможно, или нелегално, казват те.

В повечето страни износът му е блокиран заради увеличените нужди заради COVID-19, тъй като в много страни се водят терапии именно с него. „Ако човекът, който ми го достави, го бяха хванали... щеше да има сериозни проблеми“, допълва Антоанета и подчертава, че последния път си е осигурила медикаменти за около 2 месеца ежедневна употреба.

След дълга битка, в която медикамент на основата на хлорохин е спрян от производство в световен мащаб, алтернатива на хидроксихлорохина се намира едва сега – когато българската фармацевтична компания „Чайкафарма“ започват процедура по регистриране на лекарството у нас.

Макар и доволни от постигнатото, от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания имат притеснения, свързани с цената на новия продукт.

„В България цената е по-висока от това, което пациентите купуваха от чужбина“, казва Боряна Ботева, която е председател на организацията. „Цената на суровината се е повишила десетки пъти заради търсенето.“, казва тя.

От „Чайкафарма“ нарекоха твърденията за по-висока цена "безпочвени и спекулативни".

Снимка: btvnovinite.bg

„Медикаментът ще победи всякаква контрабанда на хидроксихлорохин по цена и качество, разбира се в рамките на тридесеткратното повишение на цените на активната субстанция и при отчитане на другите ценообразуващи фактори, вкл. 20% ДДС и надценки на търговци на едро и дребно“, казаха в официална позиция до bTV от компанията.

От Здравното министерство потвърдиха, че продуктът е регистриран за лечение на ревматоидни и други заболявания. Предстои цената му да бъде определена от съвета по цени и реимбурсация.

Борбата ще е медикаментът да се се поема от Здравната каса, защото по думите на Боряна Ботева, много пациенти разчитат единствено на инвалидни пенсии, които често не са достатъчни, за да се покрият разходите за лекарствата. За целта обаче трябва да влезе в така нареченият „позитивен лекарствен списък“.

Все още не е ясно кога ще стане това. Но лекарството най-вероятно ще се покрива от НЗОК от догодина – защото е нов медикамент, който досега не е бил част от този списък. А лупусът и ревматоидният артрит са част от заболяванията, за които лекарствата се поемат от държавата.

От „Чайкафарма“ допълниха, че се очаква медикаментът да бъде пуснат до аптеките до седмица. Преди това обаче трябва да му бъде определена цена.