Близо 450 000 деца от този понеделник отново са в класните стаи. Това са учениците от 1-ви до 4-ти клас, тези от 7-ми, 8-ми и 10-и клас.

За големите отново важни ротационният принцип и след две седмици ще се върнат у дома. Очи в очи с учителите днес застават учениците, които се обучават в специалните училища за деца със сензорни увреждания.

Също така и обучаващите се в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

Първите ученици пристигат в 140 СУ "Иван Богоров" в 7:30 ч. Някои обаче забравиха, че заедно с тетрадките и химикалите, трябва да си носят и маските.

Снимка: btvnovinite.bg

Следва измерване на температурата. Ако е висока, детето веднага се връща при родителя или го чака в отделно помещение под наблюдението на лекар. В коридорите движението е еднопосочно с помощта на разделителни ленти.

Снимка: btvnovinite.bg

И по другата актуална дилема - да има или не външно оценяване, четвъртокласниците вече са избрали.

„Искам да имам матури, за да видя всъщност как ще се справя и какво съм разбрала от цялата година“, казва Екатерина Червенкова.

Училището в село Бохот посрещна всичките си 69 ученици от 1. до 7. клас.  То спада към така наречените "малки училища".

Снимка: btvnovinite.bg

Класните стаи на учениците от 1. до 4. клас са на отделен етаж. Междучасията на малките не съвпадат с почивките на големите.

„Тук им е мястото - сред учителите, дисциплината е друга", смята Гергана Влахова, майка на шестокласник.

Според образователния министър настоящата ситуация не позволява всички ученици да се върнат в клас. Не се налага и преструктуриране на материала.

„Нямаме изоставяне от тематичното разпределение. Имаме загуба на мотивация за учене при обучението в електронна среда“, казва Красимир Вълчев.

По думите му много вероятно е следващата учебна година да бъде изцяло присъствена. Това обаче зависи от ваксинацията и по-нататъшното развитие на едидемията.

Към момента заразените с коронавирус ученици са 131, а педагогическите специалисти - 239. Под карантина са над 1050 деца и близо 400 преподаватели.

А близо 1600 ученици се обучават в електронна среда по тяхно желание. След 14 дни на чиновете ще седнат учениците от пети, девети и дванадесети клас.

  • Опашки на „зелените коридори“ за COVID ваксини и този уикенд (ОБЗОР)
  • „Пирогов“ намалява цената на PCR тестовете
  • Нови 506 случая на COVID-19 у нас
  • „Зелените коридори“ в столицата се увеличават
  • Над 1 милион поставени ваксини у нас
  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие