Фт днес може да отидем на ресторант, но при строги правила. На празника Гергьовден терасата на столично заведение вече е наполовина пълна с клиенти.
Допреди 2 месеца тук съвсем спокойно можеха да се настанят над 150 човека, от днес максимумът е 50. Строги са мерките и за персонала, който обслужва клиентите – те трябва да носят маски и ръкавици.
10 часа сутринта. Минути след като заведенията отвориха, започнаха проверките на противоепидемичните мерки.
Препаратите, които се използват трябва да имат вирусоцидно действие и разбира се персоналът да следи да няма струпване на хора, това е много важно, отбелязаха проверяващите от БАБХ.
Още в първото заведение откриват нарушение - прозорците на терасата са затворени.
Премахването на подвижните покриви се оказа основен проблем.
„Днес се водим изцяло в нарушение, защото не сме успели да отворим площите. Представете си, че клиентите трябва да седят на дъжд. Трябва да ги вали - няма какво да ги предпази. Оборудването също няма как да издържи“, обяснява управителят на заведението.
Вместо 600 досега, тук вече ще могат да приемат не повече от 60 души.
Въпреки лошото време, клиенти не липсваха. Няма от какво да се страхуваме. Животът продължава, няма да го спрем, казват те.
На този етап глоби за нарушения няма да се налагат в случай, че здравето на посетителите не е застрашено.