Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки в ресторантите и заведенията за спазване на противоепидемичните мерки.

Три са най-важните изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни – дистанция, лични предпазни средства и хигиена, каза за БНР д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Агенцията по храните.

По думите му е необходимо обучение на персонала. Той подчерта, че при неспазване на мерките заведението ще бъде затворено, което е най-тежкото наказание.

"Много зависи от съзнанието и дисциплината и на клиентите, и на персонала", каза Кулински.

Снимка: Ладислав Цветков

Националният регистър на заведенията за обществено хранене е около 79 000 в цялата страна. Ресурсът на Агенцията е ограничен, по контрола работят около 800 души.

"С ресурса, който имаме, правим всичко възможно да правим качествен и задълбочен контрол", каза още Кулински.

Минути, след като откритите заведения отвориха, започнаха и проверките. Клиенти все още няма. Масите са на метър и половина разстояние, а терасите задължително трябва да са отворени.

  • Тестовете за COVID: В България са доста по-скъпи от други страни в ЕС
  • Започва имунизацията за COVID-19 за есенно-зимния сезон
  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация