Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки в ресторантите и заведенията за спазване на противоепидемичните мерки.

Три са най-важните изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни – дистанция, лични предпазни средства и хигиена, каза за БНР д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Агенцията по храните.

По думите му е необходимо обучение на персонала. Той подчерта, че при неспазване на мерките заведението ще бъде затворено, което е най-тежкото наказание.

"Много зависи от съзнанието и дисциплината и на клиентите, и на персонала", каза Кулински.

Снимка: Ладислав Цветков

Националният регистър на заведенията за обществено хранене е около 79 000 в цялата страна. Ресурсът на Агенцията е ограничен, по контрола работят около 800 души.

"С ресурса, който имаме, правим всичко възможно да правим качествен и задълбочен контрол", каза още Кулински.

Минути, след като откритите заведения отвориха, започнаха и проверките. Клиенти все още няма. Масите са на метър и половина разстояние, а терасите задължително трябва да са отворени.

  • Разхлабване на мерките: Влизането в България по три критерия, повече ученици в клас
  • Здравният министър с препоръки към църквите за предстоящите великденски празници
  • Без задължителна карантина за транзитно пътуващите през РС Македония и Гърция за Албания
  • Лекари: При родилки с COVID-19, първите ваксини за бебето се отлагат
  • 1681 нови случая на коронавирус, излекуваните са 3192
  • Отварят „зелени коридори“ с иРНК ваксини
  • Ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник, чакаме още две становища
  • Мутафчийски: След празниците може да посрещнем заболяемостта с доста пълни болници
  • Костадин Ангелов: България излиза и от третата вълна на COVID-19
  • Откривателите на българската мутация на COVID-19: Кои са учените, които я изолираха?