Отмъщение след скандал е основната версия, по която работи прокуратурата във връзка с пожара, който изпепели емблематичната сграда "Купола" в Благоевград.

По случая е арестуван 43-годишен мъж, който е задържан на границата със Сърбия, в опит да напусне страната.

След преглед на камерите в района, прокуратурата в Благоевград вече работи по версията умишлен палеж.

"Лице от Дупница, след скандал в заведение, отива и взима бутилка с бензин, запалва таблото, след което бяга с личния си автомобил", каза административният ръководител на Областната прокуратура в Благоевград Борислав Ковачки.

"За съжаление алкохолът, колкото и да отпуска, явно прекалено много отпуска някои лица. Това е наистина трагично, така не се решават някакви проблеми или малък скандал, или нещо, че са те изхвърлили от някое заведение, защото си направил конфликт", заяви Красимир Цуцаков, който е собственик на нощното заведение.

Голяма част от търговците, които са стопанисвали обекти в "Купола", все още се възстановяват от пожара.

Магазинът за захарни изделия на Иванка Благоева също се намира в опожарената сграда. Щети има, застраховка - не.

"Наводнение с падане на покрива, от плочите тече вода, има и похабена стока. Стоката може би е по-малко похабена от самия таван", разказа тя.

Ремонт ще правят и от банковия офис. Там щетите са най-големи. Едно от помещенията им е точно под изгорелия купол.

"Ние сме застраховани, ще дойде комисия, ще види, че сградата е изгоряла. Няма никакви проблеми с трезора, с гражданския трезор, няма никакви притеснения за тях, за парите на гражданите", заяви регионалният мениджър на банковия офис Йордан Миленков.

От общината обещаха помощ на пострадалите търговци.

"Това е еднократната финансова помощ. Другото, което можем да направим, е да направим искане до МС за отпускане на помощи за извършване на ремонти", обясни кметът на Благоевград Илко Стоянов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!