Пожарът в Благоевград, който унищожи емблематичната сграда "Купола", е умишлен, съобщиха от Окръжната прокуратура в Благоевград. Тази нощ мъжът, заподозрян, че е предизвикал огъня, е заловен в опит да избяга от страната.

„Потвърди се информацията, че пожарът е тръгнал от електротаблото, той е резултат от умишлен палеж“, съобщи за bTV Борислав Ковачки от Районната прокуратура в Благоевград.

„Лице от Дупница, след скандал в заведението взима бутилка с бензин и я запалва в таблото, след което бяга с личния си автомобил. В продължение на 8 часа лицето беше под национално издирване. Заловен около полунощ на излизане от българската граница на ГКПП „Калотина“ в посока Сърбия“, обясни още Борислав Ковачки.

Снимка: btvnovinite.bg

Мъжът не е криминално проявен, на 43 години е и има постоянно жителство в Англия.

„Доколкото знам охраната е извадила от заведението конфликтни личности в края на вечерта. Не съм бил там, но знам, че е имало конфликт и са се заяли с обслужващия персонал“, посочи и собственикът на заведението Красимир Цуцаков.

Снимка: bTV

Мъжът е разкрит благодарение на записи от камерите на заведението и на общински камери.

На хората, чиято собственост е пострадала при пожара, ще се помогне с еднократна финансова помощ, съобщи кметът на града Илко Стоянов.

Мъжът ще бъде задържан за 72 часа за внасяне на постоянна мярка задържане под стража.

По думите на Георги Пармаков, директор на пожарната в Благоевград, пожарът е бил изключително голям.

Снимка: btvnovinite.bg

„Разпростря се на голяма площ, но обхвана само покрива и не слезе по етажите. По покрива има много кухи неизползваеми пространства, обшити с изолация и дърво, покрити отгоре с ламарина. Наложи се цялата конструкция да се реже и кърти, за да може да се спре огъня. Най-важното е, че няма засегнати жилищни сгради и няма пострадали хора“, заяви Георги Пармаков.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!