Отлагат с три месеца въвеждането на тол системата у нас. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов между представители на транспортния бранш, регионалното и финансовото министерство. Така дълго планираната реформа се отлага за след евровота.

Днес не стана ясно с колко могат да бъдат намалени тарифите – каквото искане има от бранша. Не стана ясен и обхватът на пътищата, които ще попаднат в тол системата. Бизнес и управляващи обаче се договориха да има отлагане, а през това време да се направят реални тестове на системата.

Тестовете трябва да започнат от 16 август и докато текат, превозвачите няма да плащат тол такса.

„Да предоставим наши превозни средства, на които да се монтират бордови устройства и в рамките на около три месеца да се извъшат тези реални тестове, за да се види реалната картина, която ще се получи от трафика”, посочи Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи.

„И като изминато разстояние и като брой превозни средства, които преминават по пътищата на България и тогава да се спрем на окончателния варинат на тарифата, след като подготвим съответните сметки”, коментира регионалният министър Петя Аврамова.

Тарифите обаче трябва да бъдат такива, че да позволят добро финасиране на пътищата, подчерта още Аврамова. В момента парите, които се събират от винетки са крайно недостатъчни, каза регионалният министър и допълни, че са необходими още около 600 млн. лв., за да се покрият изискванията за добри пътища в държавата.

Браншът настоява в обхвата на тол системата да попаднат само първокласните пътища и магистралите. Засега държавата не даде ясен отговор – готова ли е да приеме това предложение, но посочи че пътищата в лошо състояние няма да се таксуват.

За да се отложи стартът на тол системата ще се наложат и законодателни промени. Разговорите по спорните въпроси в детайли между държавата и транспортния бизнес тепърва предстоят.