„От 16 август започват тестове на тол системата. През този тестови период превозвачите ще монтират бордови устройства на всичките си автомобили, за да се види реалната картина на движението на тежкотоварни превозни средства в България”.  Това заяви регионалният министър Петя Аврамова след среща с транспортния бранш при премиера Борисов. Според нея разговорът е бил много конструктивен и има сближаване на позициите. 

От бранша се надяват за три месеца по време на теста да съберат нужните данни, въз основа на които да работят за обхват и ценови размер на тол таксите, каза Йордан Арабаджиев, директор на Съюза на превозвачите в България. 

От този петък разговорите продължават по работни групи. Регионалното министерство имат готови нови тарифни предложения, които да обсъдят с превозвачите. Според заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков има сближаване на позициите. Той обаче отбелязва, че що се отнася до намаляването на тарифите трябва да се мисли внимателно, тъй като тези пари са обвързани с рехабилитацията на републиканската пътна мрежа и изграждането на магистралните пръстени. 

След края на месец май ще бъде свикан и вече конституираният Обществен консултативен съвет по въпросите на тол системата към министъра на регионалното развитие и благоустройството. На него в по-широк формат ще бъдат представени нови варианти на тарифите и обхвата на тола в България.

Тестовият период на терен на системата изтича през ноември. Той може да приключи и по-рано, като срокът ще бъде уточнен в разговори с превозвачите.

Засега въвеждането на тол таксуването се отлага за октомври или ноември.