Отлагат старта на тол системата за октомври или ноември. Това стана ясно след специалната среща между транспортния бранш, регионалното ведомство, финансовото министерство и премиера Борисов за изчистване на спорните въпроси около новите пътни такси.

Превозвачите и правителството се договориха да има тест на системата и да стане ясна общата картина на трафика в страната. Така ще могат да се определят по-коректно таксите и кои пътища да бъдат в обхвата на тол системата.

Те трябва да започнат от 16 август и, докато текат, превозвачите няма да плащат такса, а винетка.

След като преди ден транспортният сектор обяви, че е в стачна готовност, стана ясно, че ще се търси компромис по спорните въпроси, свързани с въвеждането на тол системата.

Превозвачите имат няколко искания: намаляване на тарифата, ограничаване на обхвата на пътищата обхванати от тол системата до магистралите и първокласни пътища и шестмесечен тестови период, за да са сигурни, че всичко ще работи плавно и гладко. Транспортният бранш иска 

Според заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков има сближаване на позициите. Той обаче отбеляза, че що се отнася до намаляването на тарифите трябва да се мисли внимателно, тъй като тези пари са обвързани с рехабилитацията на републиканската пътна мрежа и изграждането на магистралните пръстени. 

След срещата стана ясно, че въвеждането на тол таксуването се отлага за октомври или ноември.