„Бизнесът не е против тол таксите. Ние считаме, че това е най-справедливата система, която се е доказала и в други европейски страни. Ние сме против начина, по който се въвежда системата”, заяви  Христо Христов от Съюза на международните превозвачи в „Тази сутрин”. Според него тол системата ще доведе до поскъпване на храните и горивата.

„Увеличението за един камион е 50-60 пъти спрямо цената на годишната винетка. Не искам да акцентирам върху проблемите на транспортните фирми, защото ние ще калкулираме този разход в цените и това ще отиде при крайния потребител. Една подобна такса трябва да е съобразена с БВП и покупателната способност на населението”, допълни Христов.

Според изчисленията на превозвачите разходите на камион при тол системата ще се вдигнат от 1340 до 75 - 80 000 лева.

„Това е най-консервативният вариант на тол системата. Поскъпването на дадена стока ще бъде само два процента според данни на Световната банка”, каза Радослав Влахов, член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. Той обаче потвърди, че изчисленията на Съюза на превозвачите са точни при така заложените параметри на натоварване на един камион.  Влахов обаче отбеляза, че парите от тол таксите ще отиват за поддържане на пътищата, което ще спести пари от поддръжката на превозните средства. 

„Търсим обща допирна точка с превозвачите”, заяви  Радослав Влахов.