Двойни разходи за превозвачите и по-скъпи стоки за потребителите. Това ще бъде ефектът от въвеждането на тол таксите през август, смятат от транспортния бранш.

От утре започва тестването на системата. А превозвачите се обявиха в протестна готовност. Фирмите настояват тестовете да продължат поне шест месеца. А тол таксите да бъдат намалени.

„Какво точно ще тестваме от утрешния ден. За съжаление всичко първо се прави, после се мисли. За пореден път пускаме каруцата пред коня и очакваме той да я дърпа”, коментира Магдалена Милтенова, БССИТ.

„Превозвачите трябва още от сега да предоговарят своите цени, спедиторите също от сега трябва да предоговарят своите цени, а ние не знаем какво да предоговорим, защото не знаем  какво ще плащаме”, заяви Явор Панталеев - Национално сдружение на българските спедитори.

От Национално тол управление отговориха, че за да бъдат ефикасни тестовете, не е необходимо да бъде приета нито тарифа на тол таксите, нито да е ясен обхватът на системата. 

От браншовите сдружения в сектор "Транспорт" и "Спедиция" са подготвили и писмо до премиера Бойко Борисов, с което искат от него съдействие за решаване на проблема.