Открити са две силно обгорели тела в складовете в Елин Пелин, в които в четвъртък привечер възникнаха неконтролируеми експлозии на пиротехнически изделия и последва пожар. За това съобщиха за bTV от прокуратурата.

Малко след 10:30 часа, под ръководството на Окръжната прокуратура в София – следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са влезли в района на взривените складове в Гара Елин Пелин и са започнали огледи.

Предполага се, че откритите тела са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента - 20-годишният син на собственика и 60-годишен мъж. Предстои извършването на действия по разпознаването им.

Така загиналите при инцидента край Елин Пелин вече са четирима.

Огледът на местопроизшествието ще продължи през целия ден, като се очаква прокуратурата, следствието и МВР да дадат още подробности по-късно днес.

 

Засега заключението е, че не петима, а шестима души са били в складовете, когато взривовете започват - охранителят, който оцелява, доц. Петър Шишков, 20-годишната му дъщеря Кристина Шишкова, 20-годишният син на собственика на складовете и 60-годишен мъж.

Снимка: Христиания Червенкова

Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов каза, че е открито момче, което е било в складовете по време на инцидента. То е избягало, спасявайки се по чудо.

„Младо момче също е било тук - на място на произшествието. В продължение на 20 минути, както ни разказа, е бил вътре при пожара и по време гърмежите. Разказва също така, че е влязъл в микробус, където е опитал да се скрие. Бусът обаче също се запалил. След това момчето успяло да мине под оградата и да избяга. Спряло е автомобил, който го закарал до гарата. Оттам звъннал на майка си, която го е прибрала“, обясни Калин Стоянов.

Според него поведението на младежа и на родителите му е безотговорно, тъй като не са осъществили веднага контакт с МВР.

„Той се е прибрал вкъщи и си е пуснал телевизора, а ние търсим кой е бил в склада и дали са живи. Разбирам момчето, било е притеснено и уплашено, но родителите му е трябвало да се свържат с нас. Разбрахме за него по мобилните клетки. Докарахме го тук и той внесе яснота. Момчето е било в средата на складовата база. То твърди, че първо е имало взрив, а не пожар“, разказа още министърът на вътрешните работи. 

Въпросното младото момче не е било служител на фирмата. Все още не ясно какво е правило там след края на работното време.

В база е останал един невзривен склад. Той е бил обезопасен от сапьори. Стените му не са компрометирани, единствено вратата.

В него има пиротехника, която ако гръмне, ще причини няколко пъти по-мощен взрив, казаха властите.

„Това са пиротехнически средства от четвърти клас за професионална употреба за заря и филми. Дори не бяха разпилени от ударната вълна“, обясни комисар Кирил Желев от Специалния отряд за борба с тероризма.

Тепърва прокурори и следователи ще търсят причините, довели до фаталния инцидент.