4000 лева на месец – това посочват като адекватна средна заплата голяма част от хората на пазара на труда у нас. Данните са от проучване на сайт за предлагане на работа. То не е представително, но показва някои любопитни тенденции.

38% от анкетираните са посочили, че за тях адекватното заплащане към днешна дата е 4000 лв.
20 на сто определят сумата от 3500 лв., а 24% биха работили срещу 3000 лв. месечно. 7 на сто – срещу 3250 лв.

Едва 5% считат, че 2750 лв. са достатъчни, а 6 на сто посочват за адекватно заплащане 2500 лв. Проверяваме какви са реалностите на пазара на труда.

По данни на Националния статистически институт средната заплата за второто тримесечие на тази година у нас е била 2296 лв. бруто, тоест това е сумата преди да бъдат удържани данъци и осигуровки.

Най-висока е била средната работна заплата в информационно-творческия и далекосъобщителен сектор, в който влизат и информационните технологии – 5164 лв. А най-ниската – в „Хотелиерството и ресторантьорството“ – 1491 лв.

Доближават ли се очакванията на работещите до заплатите, които дават работодателите?

Третокурсничката Ния планира в бъдеще да се посвети на учителството. Твърди, че все още мнозина подценяват отговорността и тежестта на учителската професия. И посочва адекватното според нея заплащане.

„Мисля, че заслужено можем да получаваме повече от заплатите в момента. Тоест от 2500 лв. нагоре до 3000 лв., може и повече“, казва тя.

 

В София разговаряме с Миглена Манчева, начален учител с 23 години стаж. Казва, че често първият въпрос, който задават младите ѝ колеги, е каква ще бъде заплатата.

„Един учител сега започва със заплата от 1800 лв., като всяка година му се начислява 1 процент за трудовия стаж“, посочва Миглена Манчева.

Нивото на заплатите зависи и от населеното място, уточняват икономисти. В столицата например средната заплата е по-висока, което се отразява и на цената на живота.

„Ако сме извън високотехнологичния сектор, най-вероятно такъв тип заплащане и такъв стандарт на живот по-скоро не е постижим за по-голямата част от населението“, обяснява Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според работодателите посочените в проучването 4000 лв. средна заплата не отговарят на икономическите реалности.

„В духа на предстоящите коледни и новогодишни празници можем да ги смятаме като писма до Дядо Коледа. Работната заплата трябва да е обвързана със сложността на работата, която се извършва, с качеството и количеството на положения труд“, смята изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Голяма част от работещите се преквалифицират, посочват авторите на проучването за очакваните възнаграждения

„Хората следят тенденциите на пазара на труда. Смятат 3000 лв. плюс в 90% от гласувалите за адекватното заплащане като средна работна заплата и смятат, че заслужават повече“, допълва Бисер Кунчев.

Работодателите цитират данни на НАП за 2023 г. според които 75% от българите получават заплата до 2000 лева. 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK