Правителството реши да освободи от такси студенти - първокурсници, избрали специалности, от които пазарът на труда ще има нужда.

Снимка: btvnovinite.bg

Мярката се отнася за тези 8 професионални направления. Сред тях са педагогика, религия, химия, физика, енергетика.

Снимка: btvnovinite.bg

Семестриални такси няма да плащат и първокурсниците, записали да учат 8 специалности, предимно филологии, а също и хидрострителство.

Снимка: btvnovinite.bg

Промените ще влязат в сила през предстоящата академична година.

Списъкът на професионални направления и защитени специалности ще обхване почти 4500 студенти в първи курс.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои от тях са в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Алекс Иванов е студент специалност „Хидростроителство". Справка показва, че изборът му са направили още само още 6 души в този курс.

Снимка: btvnovinite.bg

Решението за освобождаване от такси за първокурсници, обаче,  няма да доведе до значително повишаване на интереса към тази специалност, смята ректорът на университета. Основната причина - заплащането след дипломиране.

„Най-вече възнаграждението пречи, защото в държавните структури то е ниско, клони към символично. Един инженер, който отговаря за поддръжката на язовир, е на минимална заплата“, посочва ректорът проф. д-р инж. Иван Марков.

Няма да се променят критериите за кандидатстване и за специалностите в Софийския университет, които влизат в тази мярка. От нея ще се възползват близо 800 студенти, обясняват от Алма матер.

Критериите за прием в специалностите са определени вече и не са определяни във връзка с решението за освобождаване от заплащане на таксите за обучение, посочват от Софийския университет.

Снимка: btvnovinite.bg

Според просветното министерство трябва да се стимулира висшето образование, което да отговаря на изискванията и потребностите на икономиката и пазара на труда у нас.

Необходимите средства за прилагането на предложената мярка за първия семестър на учебната 2020/2021 година, в размер на 1,3 млн. лв., ще бъдат за сметка на разчетените за целта средства в бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 г.  Необходимите средства за 2021 г. ще бъдат планирани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните висши училища.

От просветното министерство планират мярката да се въведе и за студентите през следващите години. А дали ще  има ефект – предстои да разберем.