Над 6200 отличници има на матурите по български език и литература за учениците от 12 клас. Това е един от високите резултати, спрямо предходната година има значително увеличение, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в предаването „Тази сутрин“.

Отличните оценки на втория държавен изпит също са повече, както и броят на учениците, които са с две отлични оценки, посочи още тя. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите й критериите не са били занижени, дори напротив, защото оценката от матурата се признава за вход в университетите. 

„Колегите бяха много прецизни в проверката, критериите са съгласувани в комисията за оценяване“, обясни Таня Михайлова. 

По думите й това е най-масовият изпит, на него се явяват над 45 000 зрелостници. „Изчисляването на средния успех е на най-голямата база ученици“, каза зам.-министърът. 

Снимка: btvnovinite.bg

„За първи път тази година всеки ученик, който има висок успех в определена комбинация, получава правото на трета стипендия, когато се запишат в определени специалности в университет – насочени към педагогика, природните или инженерните науки“, обясни зам.-министърът.

На сайта с резултатите, когато има такава комбинация, учениците получават и съобщение, че могат да вземат такава стипендия, в случай, че изберат такава специалност, поясни още Михайлова. 

Най-много отличници има в София – град, Смолян, Варна, Ловеч също е в първите редици.

Снимка: btvnovinite.bg

Имаме 7 ученици с три шестици, това са зрелостници, които са избрали и трета матура, която да бъде вход в университета. Те са в различни градове, само в Сливен са двама, но те са от различни училища, а в София има и ученик с четири отлични оценки.