По-добри резултати на матурите в условия на пандемия и дистанционно обучение.

Снимка: bTV

Това отчетоха днес от просветното министерство. Подобрението е дело на отличниците по български език и литература, които са повече от предходната година. А двойките - по-малко.

Снимка: bTV

Така средната оценка на зрелостниците по този предмет за випуск 2020 е добър 4,20.

По-високи са и резултатите на втората задължителна матура по предмет по избор - много добър 4,84.

Снимка: bTV

Тази година има и абсолютни рекордьори. Ученичка от Софийската математическа гимназия е с отличен на изпитите по БЕЛ, Математика, Физика и Химия. 7 са децата, изкарали три пълни шестици. 

С много труд, постоянство и концентрация дванайсетокласничката Виктория  успява да изкара три пълни шестици на изпитите по български, математика и физика.

Снимка: bTV

“Също така трябва да ти е приятно, докато учиш, а не да го правиш насила, защото иначе не се постигат резултати“, каза Виктория Гугова.

Обича точните науки. Затова имала съмнения за резултата си по литература.

"Направих връзка с една книга - “Птиците умират сами” на Колийн Маккълоу, която имаше връзка с темата и може би това е направило добро впечатление", разказва ученичката. 

Снимка: bTV

Момичето учи в математическата гимназия в Граброво от 5 клас.

45% от учениците като Виктория са избрали да пишат есе върху "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин. Малко над 5 % просто са преписали текста.

Снимка: bTV

„Прави впечатление, че се подобряват уменията им да формулират теза по посочената тема, но продължават да срещат трудности по възприемане и извличане на информация от текст“, каза Евгения Костадинова, МОН.

Снимка: bTV

Трудно се оказва и членуването, пунктуацията в сложно и просто изречение, правописът на думите с а/я.

„Нашата летва от 23 точки е много ниска. Едно дете в първата част, ако чисто вероятностно попълва, по теория на вероятностте ще има 7,5 точки или 8. Това, че има 0 точки означава, че нищо не е зачерквал или е голям карък“, заяви Красимир Вълчев, министър на образованието.  

Министърът си пожела по-голяма част от децата да изберат българските висши училища.