Негативни реакции в Северна Македония след интервюто на премиера Зоран Заев за българска медия.

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поискаха оставката на Заев. и призоваха за протести тази вечер.

От своя страна македонският премиер направи ново изявление, като отново подчерта тезите си.

В интервюто пред БГНЕС Зоран Заев заяви, че България и РС Македония имат обща история, че трябва да преодолеят различията и че българите не са окупатори по време на Втората световна война.

Ние нямаме споделена история, нямаме преплетена история, ние имаме обща история. И от тази история са създадени и македонският народ, и българският народ. И македонският език, и българският език. Нека някъде да преобладава повече македонското. Нека някъде да преобладава повече българското“, каза Заев.

Думите му предизвикаха остра реакция на опозицията. От ВМРО-ДПМНЕ определиха интервюто като „скандално“, а тонът на премиера като „сервилен“.

„Заев грубо изрази тези, които могат да представляват сериозно нарушаване на преговорните позиции, а с това и нарушаване на европейското бъдеще за Македония и за македонските граждани“, заяви Християн Мицковски.

Опозицията настоя за изслушване в парламента на премиера, външния министър и на министъра по европейските въпроси. А Заев направи ново изявление: „Даването на етнически характеристики на фашизма е неприемливо. Било то в български или в който и да е друг контекст. Само като уважаваме различията и водим съвместна борба срещу езика на омразата и нетърпимостта в македонското и българското общество, можем да изградим добросъседски отношения и общо бъдеще“, коментира той.

В България думите на Заев получиха друг отзвук. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ги определи като „малка крачка в правилната посока“.

„Необходими са гаранции на България. И тези гаранции, ние сме го казали, могат да бъдат дадени само с писмен подписан документ. Поздравявам го. Придобил е една смелост, заради която го критикуват някои негови опоненти. Това е малка крачка в правилната посока“, коментира Каракачанов.

Тази вечер опозиция в Скопие призова за протестно шествие с автомобили.