Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско, заявява премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС.

Общата история трябва да ни сплотява

„Защото съвместната и обща история е съвместна и обща. И трябва да оставим тя да ни сплотява, гражданите на двете страни – и българи, и македонци да я чувстват своя. Защото ако го нямаше Гоце Делчев, трябваше да го измислим, за да ни обединява. Защото историята е обща в един минал регион, територията на регионална Македония, където са живеели македонци, които са говорели на македонски език. Живеели са българи, които са говорели на български език. Живеели са хора, които са се чувствали едновременно и българи, и македонци. И това е абсолютно вярно. Тази обща история ние, двете държави, трябва да бъдем умни да я използваме, за да изграждаме мостове на приятелство. Затова казваме, че Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил и за свободата на Македония, и за Одринско, и за всичко. И това е абсолютна реалност“, смята Заев.

Снимка: БГНЕС

„Когато отворим учебниците, да можем да прочетем за размера на нашата общност, защото ние нямаме споделена история, а имаме обща история. И от тази история са възникнали и македонският, и българският народ, и македонският език, и българският език – това е нещо, което България признава. Въпросът е да проявим мъдрост и да решим тези теми през комисиите от историци, а и ние политиците да помогнем тези исторически общи моменти, да ги цитираме, както са описани в историята и да ги използваме, за да ни свързват, а не да ни разделят. Вероятно някъде нещо ще бъде повече македонско, някъде – българско, но ако сме умни, ще го оставим да бъде общо. Защото общото е еднакво важно и за двете страни. Тогава на това общо нещо ще може да се радваме всички, да го честваме. Когато се поклоним пред Гоце Делчев в Благоевград или в Струмица, да го правим от сърце, а не само заради Договора за приятелство. Когато честваме Св. Кирил и Методий, независимо дали в Рим или тук, у дома, в Скопие, в София, в градовете, където ги имаме, да го направим с любов и от сърце и да знаем, че това е било минало, когато векове назад сме били едно, били сме заедно. И това трябва да бъде мостът, който да ни напомня, колко сме близки и колко сме задължени на нашите деца и внуци тази близост да расте, да растат сътрудничеството и приятелството. Вярвам, че можем да успеем в това“, казва премиерът на Северна Македония. 

„Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява“, казва Заев. 

Македонците смятат България за приятел, София признава македонската идентичност 

По думите на Заев, за разлика от ширещото се мнение в югозападната ни съседка, България не отрича македонската идентичност. Според него това не е известно в Северна Македония, тъй като „докато траят разговорите, не може всичко да бъде споделяно с обществеността и вероятно се създава не особено добро впечатление“. 

Вина за тези настроения в Северна Македония има и наследството на бивша Югославия, която ни е „разделяла“ и заради която „наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас“, казва Заев. 

„85 % от македонците искат интеграция в ЕС. 95% искат приятелство с България.Понякога нашите граждани реагират с реч на омраза, защото са обидени и ще помоля българския народ да прояви разбиране за подобни отделни прояви. Разбира се, това трябва да бъде осъдено, още повече, че смятаме българския народ за най-добър приятел. Сега, когато се случи това с блокадата, се появяват подобни искри на разпространяване на говор на омраза, което осъждам изцяло и хората отстъпват и изтрива статуса. Вярвам, че трябва да работим всички заедно, най-много и преди всичко ние политиците, за да изграждаме атмосфера на приятелство и сътрудничество. И двете страни губят, ако има разногласия“, отбелязва министър-председателят на Северна Македония. 

„И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по много погрешен начин. Трябва да променим това. Ние вече имаме сменени повече от 20 табели в страната, където беше записано „български фашистки окупатор“. Това не е така – България не е фашизъм, България е наш приятел“, заявява Заев. 

Според него острите изказвания на президента Пендаровски към София се дължат на неопитността му като политик, но той е искрен приятел на България. 

„България много често подчертава, че признава реалността, че съществуват македонците и македонският език. Настоява се да се утвърди онази част от историята, от исторически въпроси, които са важни. Историята е ясно утвърдена преди всичко от историците и може да бъде добър мост за приятелство и за сътрудничество. Надявам се целият този процес да завърши успешно и колкото е възможно по-скоро, за да може да се отвори всичко докрай и да се види, че България е голям приятел на Македония. Винаги е била и сега е така“, казва Заев. 

„България е първата държава, която призна нашата независимост и държава. Признавайки суверенитета и държавата, категорично призна и нашето право на самоопределение. Така че тук няма съмнение – това, че сме македонци и говорим на македонски език е факт. В крайна сметка това е чувство, това е право. Всеки може да се определи както иска, както се чувства и т.н. Вие знаете, че у нас има много националности, освен македонците – албанци, турци, власи, бошняци, роми, имаме и българи, които живеят в страната. Те са наши граждани и са добър мост за сътрудничество между двете държави и вярвам, че в бъдеще онова, което трябва да изясним преди всичко, е онзи исторически момент, но през призмата на приятелството“, казва премиерът на Северна Македония. 

Заев смята, че Северна Македония печели, ако България е силна в ЕС.

Ще преследвам езика на омразата към България 

„Лично аз потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно“, заявява Заев и дава пример с уволнението на шефът на Македонската информационна агенция заради обидата му към българския външен министър Екатерина Захариева. 

Снимка: БГНЕС

„Видяхте ли как реагирахме веднага? За 30 мин. направих предложение за уволнение. Имаше и ваш колега журналист. От името на журналистите правителството предложило да бъде председател на Надзорния съвет на Медийната информационна агенция (МИА). В тази обстановка веднага беше направено предложение от премиера и министъра на външните работи към правителството за неговото уволнение. Това беше в четвъртък и днес този въпрос вече е решен. Имаше активист на ВМРО-ДПМНЕ, който запали знамето (българското – бел.ред.) – директно в полицейското управление в Гази Баба започна разследване, присъда и трябва да понесе отговорност. Съгласно нашето законодателство, това е действие срещу конституцията, независимо, че е знамето на нашия съсед Република България“, допълва той. 

Заев е категоричен, че Северна Македония не финансира публикации срещу България в западни медии: „Ако някой си позволява да очерня България с ПР публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това“. 

Северна Македония няма териториални и малцинствени претенции към България 

„Ние изпратихме документ, който не е за премиера Борисов или за външния министър Захариева, а за гражданите – за българите и македонците, за да знаят, какво се случва. В него сме записали, че нямаме териториални претенции и че няма да се намесваме във вътрешните работи. В този документ заявяваме ясно, че нямаме малцинствени претенции. Този меморандум трябва да бъде одобрен от двете междуправителствени комисии. Правителството на Република Северна Македония ще го обнародва в Служебен вестник, за да има правни ангажименти за тяхното осъществяване. Към Договора предложихме и пътната карта, в която поемаме взаимно ангажимент да изпълним всичко това“, казва Заев. 

Договорът за приятелство е гарант за нашите отношения и ще бъде изпълнен

„Изпълнението на Договора с България ще бъде закон. Аз като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на Договора да бъде за пример. На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България“, казва Заев.

Снимка: БГНЕС

„Напълно сме готови да си изпълним ангажиментите, както и България поема ангажимента да изпълни своите задължения. Само изпълнението на Договора е начинът за изграждане на още по-голямо приятелство и сътрудничество между двете държави“, казва премиерът на Северна Македония

Инфраструктурните проекти ще спомогнат за сближението на двете държави

„През изминалите години и десетилетия не изградихме добра пътна инфраструктура, която да ни свързва. Не сме създали достатъчно институции от всички области, които да ни свързват. Вече работим интензивно по този въпрос. Например, по отношение изграждането на Коридор № 8, е ясно, че трябва да работим по-интензивно и ефективно. Основната част от коридора е тази, която свързва двете столици Скопие и София и за която има решение да бъде магистрала. По отношение на ж.п. линията имаме слабости, но са набавени необходимите средства и работим по изграждането на тази част от коридора. Вярвам, че от българска страна ще започне също да се строи. Всъщност там е останало много малко“ ,казва Заев.

„Държавата е взела 1 млрд. евро заеми за коридорите, което за Македония са много пари. Става въпрос за пътища, ж.п. линия и газова връзка, итернет комуникацията, енергийните коридори, които трябва да бъдат подсилени, тъй като са със слаб капацитет. Искаме да се включим към българската борса, за да можем да участваме директно“, допълва той.

Северна Македония потвърди доверието си към България да защитава небето ни. Имаше голям натиск от Турция и Италия. Но ние казахме: Извинете, първият ни съсед е България, затова Гърция и България ще бъдат двете държави, които ще пазят небето ни, споделя премиерът на Северна Македония.

Вижте цялото интервю във видеото.