„Не сме много далеч от споразумение с България," заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в кулоарите на Македонския енергиен форум, цитира думите му македонската редакция на „Дойче веле“.

Запитан на какви отстъпки се съгласява страната му, за да постигне решение, Заев каза, че не става въпрос за отстъпки, а за решение от двете страни и че има начини да се постигне това.

„Радвам се, че България признава македонския език и македонската идентичност като наша реалност и с това ще бъде намерено решение, при което всяка от страните ще обърне внимание на интересите на другата страна“, убеден е премиерът.

След ветото от София през миналата седмица, което блокира пътя на Северна Македония към преговори за членство в ЕС, Заев заяви, че България е голям приятел и прави всичко необходимо по нейната функция, за да намери решение на отворените въпроси, пише „Фокус“.

Запитан дали има воля за среща с българския премиер Бойко Борисов и шанс за решение до декемврийското заседание на Съвета на министрите на ЕС, Заев заяви оптимистично:

„Трябва да имаме добра воля и да гледаме позитивно и да проектираме бъдещето, което ни очаква. Вярвам, че ще се споразумеем до втория Съвет на министрите на Европейския съюз на 8, 9 или 10 декември и ще имам среща с българския премиер Бойко Борисов. "Вярвам, че работните групи, които поддържат интензивен контакт, ще създадат атмосфера за това."

Той вярва, че това допълнително време дава възможност на двете страни да бъдат разумни и да се възползват от възможността.

Възможността за разрешаване на двустранни въпроси беше обявена преди това и от българския премиер Бойко Борисов.

„България винаги е била готова за диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но това трябва да се желае и да се прави и от двете страни“, написа Борисов във „Фейсбук“, обяснявайки, че е заявил това на видеоконференция с посланиците на страните-членки на ЕС и Швейцария.

Македонските и българските историци ще се срещнат отново на 3 и 4 декември в онлайн формат, за да се опитат да намерят решение на спорните въпроси, около които възникнаха разногласия на последната среща през октомври в Скопие. Споровете около Гоце Делчев и средновековния период отново ще бъдат на масата.

Използвани са материали на "Фокус"