Намираме се в сериозна ситуация на задълбочаваща се социална и икономическа криза вследствие на пандемията от COVID-19. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентна среща с посланиците на държавите членки на ЕС и на Швейцария. 

Според българския министър-председател бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. и на Пакета за възстановяване трябва да се одобрят по-бързо, защото са ключови инструменти за преодоляването на последиците както от всички държави членки, така и от европейската икономика като цяло. 

Борисов е уточнил, че e необходимо да се положат всички възможни усилия за постигане на съгласие по Многогодишната финансова рамка и по Пакета за възстановяване възможно най-бързо, за да може фондовете и програмите да започнат да действат още от самото начало на следващата година. 

Снимка: Министерски съвет

Постигането на климатична неутралност в ЕС до 2050 г., ефективните мерки в борбата за справянето с коронавируса и европейската перспектива на Западните Балкани също бяха във фокуса на видеоконферентната среща. 

По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония министър-председателят заяви, че България винаги е била готова за диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни.