Македонската национална идентичност не може да е обект на дискусии. Това заяви премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев, след като във вторник страната ни официално обяви, че не смята Северна Македония за готова да бъде част от Европейския съюз.

България каза „Да“ за Албания и „Не“ за Северна Македония. Причината е, че съседите ни не са изпълнили поставените условия. Едно от тях е искането на София в преговорния процес да се използва терминът "конституционен език", а не "македонски език".

„Ние сме сигурни в националната си идентичност. Македонците и македонският език са неоспорим факт. Невъзможно е македонската национална идентичност да бъде обект на преговори. Това е ратифицирано от Европейската конвенция за правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека. Това е правото на самоопределение, което е гарантирано от Хартата на ООН и накрая от Договора от Лисабон, като конституционна основа на ЕС“, заяви премиерът Заев в интервю за „ТВ21“.

Не държим Северна Македония като заложник. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

„Не може да спираме интеграцията на Македония. Напротив, ние държим, но това не може да се случва за сметка на нашата история. Виждаме абдикация от работата на смесената историческа комисия - факт. Не се е провеждала сесия в комисията по контрол на договора, наблюдаваме език на омразата – факт“, каза Георгиев.

Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.