Твърдо България ще блокира евроинтеграцията на Северна Македония, докато съседите ни не се откажат от езиковите и историческите си претенции. Страната ни обяви официално позицията си на Съвета по общи въпроси на 27-те, който се проведе този вторник онлайн.

„Да“ от България за Албания и „Не“ за Северна Македония. Причината е, че съседите ни не са изпълнили поставените условия. Едно от тях е, че София иска в преговорния процес да се използва терминът "конституционен език", а не "македонски език".

Снимка: btvnovinite.bg

„Пътна карта и много ясен текст, че няма да искат македонско малцинство. Подчертавам, че винаги сме отворени за преговори, но за тях са нужни 2 страни. Много ми се иска да се влагат повече усилия в преговорите, отколкото в очерняща кампания срещу България“ допълни исканията ни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Реакциите в Скопие не закъсняха.

Снимка: btvnovinite.bg

"Не е имало, няма и няма да има никакви преговори за македонския език и македонската идентичност. Ако обаче ще има блокада от България, ще продължим с реформите, също така ще продължим да говорим и да търсим решение със силата на аргументите", заяви координаторът на парламентарното мнозинство в парламента в Скопие Йован Митрески.

Погледнато отстрани, България изпада в неблагоприятната позиция да бъде единствената държава, която препъва Северна Македония за Европа.

Германия пък се надява да договори компромис между позициите на София и Скопие до края на годината, когато изтича председателството й на Съвета на Европейския съюз.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надявам се, че всички държави членки осъзнават този общ интерес и са готови да действат прагматично и в най-добрия смисъл на думата солидарност. Процесът на присъединяване не трябва да се превръща в заложник на двустранни отношения“, заяви министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот.

Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

„По никакъв начин не става въпрос да държим Северна Македония като заложник. Ние винаги сме подкрепяли евроинтеграцията ѝ. Но тя не може да се случва за сметка на националните интереси на държавите членки на ЕС. България няма как да направи компромис с неща не само от исторически, но и от ценностен характер“, заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в „Тази сутрин“.

Георгиев отбеляза, че официална позиция на Скопие по нашите искания няма, но е показателна реакциите на медиите в Северна Македония.

„Ние винаги сме били последователни в позицията си и тя не трябва да изненадва нашите европейски партньори. Въпроси като езиковата норма е поставен още преди 2 десетилетия в Декларацията от 1999 г., на чиято основа е Договорът за приятелство и добросъседство от 2017 г.“, заяви зам.-министърът на външните работи.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първи дадохме подкрепата си на Северна Македония за НАТО, но нашата подкрепа не е безусловна“, каза зам.-министърът на външните работи.

Според него има много индикации, че Северна Македония не изпълнява договореностите: „Виждаме абдикация от работата на смесената историческа комисия - факт, не се е провеждала сесия в комисията по контрол на договора, наблюдаваме език на омразата - факт“.

Управляващите не бягат от темата за отношенията ни със Северна Македония, заяви Георгиев по повод искането на БСП за изслушване в парламента по темата. „Когато има нужда от информация, винаги я комуникираме. Има достатъчно информация в медиите“, каза зам.-министърът на външните работи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има исторически факти, които не могат да бъдат променени - т. нар. македонски език е възникнал на базата на българския. Няма какво да коментираме. Как е възникнал, това вече е работа на учените", категоричен беше Георг Георгиев по повод на твърденията на Македонската академия на науките и изкуствата, че езикът, който се говори в Северна Македония, е на „няколкостотин години“.

Имало е европейски държави, които са искали да направим компромис със Северна Македония и да дадем начало на преговорите за членство в ЕС, но ние компромис не можем да направим, заяви Георгиев, който отбеляза, че не става въпрос за натиск върху нашата страна.

Вижте целия разговор във видеото!