Директорът на правния отдел в Министерството на културата се разделя с поста си, след като стана ясно, че ведомството е закъсняло да обжалва неустойките заради ремонта на Ларгото.

Забавената реконструкция предизвика скандала, който получи името "Ало, Банов съм".

Юристите на министерството на културата - на прокурор, след като стана ясно, че са пропуснали сроковете за обжалване на неустойките заради забавения ремонт на комплекса.

С това действие, министъра на културата Боил Банов отговори на искането на БСП за неговата оставка.

Банов смята, че подчинените му умишлено не са спазили сроковете. Ведомството сега няма да получи исканите над 750 хиляди лева неустойка. 

Оказва се че юристите на културното ведомство подават жалбата до съда ден след крайния срок.

Всичко се случва през март. До преди десетина дни никой в министерството не знаел за проблема с делото. Чакали насрочване на дата. Директорката на отдела подаде оставка. От БСП настояха това да направи и министърът.

„Това е замазване на следите. Отговорността в такъв случай, при такава афера трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов”, заяви Александър Симов от БСП.

„Тези действия на правна дирекция не минават, не се съгласуват с министъра. Колко трябва да ми е акълът, след като към този момент ме разследва прокуратурата след вероломната атака на БСП, да правя каквото и да е, за да спирам или възпрепятствам това дело”, коментира Боил Банов министър на културата.

Забавеният ремонт на Ларгото предизвика скандала "Ало Банов". През януари Елена Йончева от БСП пусна записи, които според нея сочат, че министърът на културата е опитал да спести на фирмата изпълнител неустойките.

Прокуратурата започна проверка, но после я прекрати с довода, че не е ясно автентични ли са записите. 

От фирмата изпълнител са категорични - не познават юристите на министерството.

„За мен всякакво решение, което не оправдава на 100% фирмата, не е удовлетворяващо”, заяви инж. Росен Колелиев, представляващ консорциум "Антична Сердика".

Сега културното министерство просто трябва да забрави за неустойката и да плати 70 хиляди лева разноски.