Втори ден продължава скандалът с изнесения от БСП скандален запис.

Според него министърът на културата Боил Банов се е опитал да спести големи суми за неустойки на фирмата-изпълнител на проекта за реконструкция на столичното Ларго.

От фирмата днес отрекоха да са им опрощавани неустойки.

Проверка на bTV обаче установи и разминавания между различните документи по казуса.

Стана ясно и че Ангел Ангелов, посочен като  автор на записа, е заплашвал следващия си работодател.

Снимка: btvnovinite.bg

Много въпроси са без отговор до момента – един от тях е защо според строителите имат пет акта за забавяне и спиране на строителството за 59 дни и въпреки това са успели да предадат обекта преди крайния му срок.

Снимка: btvnovinite.bg

Варненските строители, които също като министъра попаднаха в скандала, категорично отрекоха да са водили разговорите, които бяха оповестени.

„С г-н Банов и с другите отговорни лица в министерството, които са отговаряли за обекта, аз съм провеждал много разговори. Но такъв разговор аз нямам спомен да съм провеждал, а и както и г-н Колелиев каза – няма нужда от провеждането на такъв разговор”, коментира днес ръководителят на проекта инж. Драгомир Драганов.

Снимка: btvnovinite.bg

Направихме сравнение на исковата молба на Министерството на културата до съда и официалната информация за изпълнението на договора за обществена поръчка, публикувана на страницата на Агенцията за обществени поръчки. 

Оказва се, че в документите има сериозни разминавания.

В документа от 22.04.2016 г., публикуван на сайта на Агенцията, пише, че договорът е изпълнен в срок, в пълен обем и по него не се дължат и не са платени неустойки.

8 месеца по-късно исковата молба до съда казва друго. Министерството иска неустойка в рамките на 750 хиляди лева.

„За мен това дело дойде като гръм от ясно небе. При положение, че всичките отношения, всичките разговори в министерството никога не е ставало въпрос, че ще има неустойка”, каза инж. Росен Колелиев, управител на „Пътища и мостове”.

Другата неяснота – промяна в договора позволява на възложителя да си удържи обезщетения за забавяне от банковата гаранция, която е над 5 милиона лева.

Не е ясно защо сумата не е удържана.

Крайната дата на проекта е 20.01.2016 г.

9 дни по-късно е установено забавяне на договора. То е констатирано и при подписването на акт 15 на 25.02.2016 г. Тогава изпълнителите не са имали възражение.

„На 29.01.2016 г. приемателната комисия констатира, че някои от нещата не са довършени. Това е компенсирано от следващия акт. Тези работи бяха коригирани и на 24.02 комисията мина и констатира, че всичко е изпълнено”, разказа инж. Колелиев.

10 месеца по-късно министерството иска неустойката и какво е станало междувременно.

Записът, който Елена Йончева разпространи вчера, е правен на 24 март 2016 г.  – един месец след подписването на акт 15, който констатира забавянето и един месец преди публикуването на документа, според който договора е изпълнен без забележки и неустойки.

Министърът на културата отказва коментар до края на следствието. Елена Йончева направи само изявление: „Чакам прокуратурата да се свърже с мен и аз ще предоставя цялата информация на прокуратурата”.

Министърът на регионалното развитие съобщи, че днес е поискала всички данни и документи по случая.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!