От БСП не разкриват кой е информаторът, предоставил записа, с който от партията уличават министъра на културата Боил Банов, нито как точно са получили записа.

Вчера Специализираната прокуратура започна проверка в Министерството на културата след сигнал на Елена Йончева от БСП срещу министъра заради ремонта на Ларгото в столичния център. Тя разпространи аудиозапис, който според нея уличава Банов по времето, когато той е бил заместник-министър.

Според депутата от БСП той е ощетил държавата покрай проекта за Ларгото, като не е поискал неустойка от строител. Банов отговори, че пари не са опрощавани, че записът е манипулиран и че самият той е рекетиран от 4 години. Банов посочи в този контекст името на Ангел Ангелов.

Снимка: Ладислав Цветков

Важно е какво се случва в кабинета, а не дали Ангел Ангелов е информатор, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV депутатът от БСП Пенчо Милков. „В кабинета на зам.-министъра на културата се създава схема как в българския бюджет да не влязат 700 000 лв. и тази схема е проработила”, коментира той.

Депутатът повтори тезата на левицата, че тези 700 000 лв., за които те говорят, са различни от сумата по заведеното дело, за която говори Банов.

„Строителството е спирано 5 пъти с актове образец 10. Тъкмо спирането на строителството се явява успешна възможност да не се вземат пари от строителите – също 700 000. Тъй като сумите съвпадат, хората се объркват”, поясни Милков. Според него 3 от тези спирания най-вероятно са фиктивни.

Милков беше категоричен, че записът е представен на медиите, както е предаден на БСП, така ще бъде предаден и на прокуратурата. „От нас записът не е манипулиран, следва да се установи автентичността му”, подчерта депутатът от левицата. Нищо не е скалъпвано, заяви той по повод обвиненията на Банов, че записът е „скалъпен”.

Стоим зад това, което Боил Банов прави като министър през последните 2 години, коментира в предаването депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Политическото решение е докато няма доказателства, които да бъдат установени от институциите, Банов да не подава оставка, отбеляза той.

„Това, което ние видяхме, е, че след това има дело. Какво са говорили, няма значение, след като са завели дело. Екипът на министерството е реагирал адекватно. Виждам крайния резултат, съдят се за 700 000 лв.”, каза още Тома Биков.