Няма опростени пари, категоричен беше министърът на културата Боил Банов по повод аудиозаписа, разпространен по-рано от БСП.

Депутатът от левицата Елена Йончева твърди, че в него се чува именно гласът на Банов по времето, когато е бил заместник-министър. Тя изтъкна, че става въпрос за схема, с която Банов предлага и разпорежда процедурни хватки, с които да не се търсят неустойки от изпълнителя на ремонта на Ларгото в размер на 700 000 лв.

Банов обаче отговори, че има заведен иск от Министерството на културата към фирмата изпълнител на ремонта на Ларгото за забавяне и неизпълнени дейности за 750 000 лв. и в момента текат съдебни дела.

Снимка: Ладислав Цветков

Той представи пред медиите искова молба, изпратена до Софийския градски съд през януари 2017 г. В документа се изискват точно тези 750 000 лв., за които говори Йончева, твърди Банов.

Снимка: Ладислав Цветков

„От 4 години съм рекетиран с някакви записи. Лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата. Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове и несправяне”, подчерта Банов. „Аз не се поддавам на рекет”, категоричен беше министърът.

Снимка: БГНЕС

По думите му разпространеният запис от БСП вероятно е монтаж.

„Хиляди оперативки правихме, вероятно и съм псувал, вдигал съм тон, защитавал съм държавния интерес по всякакви начини. Вероятно ако ми се извадят думи, може да се скалъпят още 56 записа”, подчерта Банов.

„Точно след като направихме вчера нещо, с което наистина се гордеем – с подносите и картината на Батенберг, много е хубава тази помия днес. Помия на посредствеността”, подчерта културният министър.

Снимка: Ладислав Цветков

Банов ще се консултира с адвокати и каза, че ще съди всеки, когото може, „по трасето”.

Той нарече случващото се „инсинуация” и „опит за гавра”. „Вероятно аз ще заведа дело по всичко това, ще опиша с какво ме рекетират и как. Това са „проектаджии”, които искат незаконосъобразно да влизат в проекти и ако това не става, започват да рекетират, шантажират, тормозят и сплашват”, уточни Банов.

От думите му стана ясно, че е готов да подаде оставка, ако му бъде поискана, но ще я подаде без чувство за вина.