В тази ужасна година държавата се погрижи изключително за сектор „Култура“. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота“ министърът на културата Боил Банов.

По думите му само на свободните артисти са изплатени 22 млн. лв.

„Отделно има пълна подкрепа във всички, театри, опери, филхармонии, музеи и галерии и читалища в страната. Всички пари им бяха гарантирани – заплати, осигуровки и пари за дейност“, уточни министърът.

Артистите, музикантите и служителите на театрите, оперите, галериите, библиотеките и читалищата ще бъдат ваксинирани заедно с учителите. Очаква се имунизацията им да започне от средата на февруари, каза министърът на културата.

Той обяви още, че танцовите зали ще бъдат отворени на 1 февруари. Освен това била разработена програма за подкрепа в рамките на любителското изкуство.

Относно призива на режисьора Анри Кулев да изтегли от парламента Закона за киноиндустрията, за да бъде подложен на широко обществено обсъждане, Банов каза, че законът е бил подложен на обсъждане 15 години. Той напомни също, че в момента е между първо и второ четене в парламента и само депутатите могат да го оттеглят.

На упрека за лобистки поправки между първо и второ четене на закона той отговори, че при внасянето му е имало упрек от други групи за лобистки текстове.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!