На този етап няма да има нова заповед за отваряне на танцовите зали и школите, но в следващата ще бъде предвидено нашите занятия да бъдат освободени от забрана. Това обяви председателят на Съюза на организациите за любителско изкуство Милена Налбантова, цитирана от БГНЕС.

Новината идва след протест на заетите в сектора и среща със здравния министър проф. Костадин Ангелов и министърът на културата Боил Банов. 

По думите ѝ основание за подобна промяна е спадът на заболеваемостта у нас. Налбантова допълни, че подобно разхлабване на ограниченията се очаква от 1 февруари. 

„Това, за което ние настояхме е повече да няма разделяне на браншове. Спортът с културата и изкуството трябва да вървят ръка за ръка – и да бъдат също сред приоритетите, тъй като колегите се грижат за здравето на нацията. Също така има и образователен характер. Считаме, че професиите ни са едни от главните приоритети, заедно с учителите в България. Затова настояваме при следващи евентуални рестриктивни мерки да бъдем поканени и да бъде взето мнението на цялата гилдия, за да може да дадем адекватен съвет как да правят оттук-насетне евентуални затваряния на нашия бранш“, коментира Милена Налбантова. 

Демонстрации се проведоха едновременно в столицата и във Варна, протестът беше мирен – чрез песни и танци хората на изкуството изразиха недоволството си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!