От БСП твърдят, че имат нови факти и доказателства за афера „Ало, Банов съм” и злоупотреба със служебно положение около ремонта на Ларгото, като част от тях се оказват нови и за прокурорите, които по-рано са разпитвали подателите на сигналите. Това става ясно от официална позиция на държавното обвинение.

Досъдебно производство заради тиражираните от БСП и от лидера на евролистата ѝ Елена Йончева записи така и не започна, след като стана ясно, че тя е унищожила диска, на който е получила файловете и е предала на прокуратурата копирана версия на флашка.

Самата Йончева не е обжалвала постановлението на спецпрокуратурата, а жалби са постъпили от другите податели на сигнала – „Българска легия Антимафия” и БСП. Социалистите са приложили и мобилен телефон с нотариално заверена разпечатка на запис, намиращ се в устройството. За него Йончева вече говори на брифинг преди дни, като заяви, че именно с този телефон е направен записа, главен герой в който се твърди, че е културният министър Боил Банов.

Снимка: Ладислав Цветков

„До настоящия момент, в хода на проверката никое от лицата, от които са снемани обяснения (включително и народният представител Елена Йончева, като подател на сигнала) не споменава за съществуването на въпросния мобилен телефон”, отбелязват от прокуратурата.

Апелативната спецпрокуратура ще се произнесе дали отказът от започване на разследване е бил правилен.

През февруари Йончева представи на медиите документи и записи, които, според нея, доказват, че министър Банов е давал указания за фалшифициране на документи, за да се опрости неустойка от 700 000 лв. на фирмата строител на втори и трети етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа.