Елена Йончева съобщи, че предоставя на специализираната прокуратура оригиналния аудиозапис по скандала „Ало, Банов съм”, който по думите й, е от разговора в кабинета на културния министър.

Записът е направен от служител на министерството, добави тя на пресконференция в централата на левицата.

Снимка: btvnovinite.bg

Йончева показа телефона, с който въпросният служител, според нея, е записал през 2016 г. разговора в кабинета на Боил Банов, който тогава е заместник-министър на културата.

„Проверих записа, направен е на 21.03.2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на копието на електронния запис, който предоставихме на специализираната прокуратура. Смятаме, че този път спецпрокуратурата няма да се измъкне от разследване", заяви Йончева.

БСП обжалват постановлението, с което спецпрокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов за строежа на Ларгото.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверката, която започна заради сигнал от БСП, не е установила нарушения, съобщиха тогава от прокуратурата. В постановлението се посочваше, че Йончева е получила записа на диск, който унищожила и така от държавното обвинение се наложило да работят с копие, чиято автентичност не може да се докаже.

През февруари тя представи на медиите документи и записи, които, според нея, доказват, че министър Банов е давал указания за фалшифициране на документи, за да се опрости неустойка от 700 000 лв. на фирмата строител на втори и трети етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа.