Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов за строежа на Ларгото поради липса на данни за извършено престъпление. Проверката, която започна заради сигнал от БСП, не е установила нарушения, съобщиха от прокуратурата. От БСП обявиха, че ще обжалват.

Казусът стана известен като „Ало, Банов съм”. През февруари депутатът от левицата Елена Йончева представи документи и записи, които според нея доказват, че министър Банов е давал указания за фалшифициране на документи, за да се опрости неустойка от 700 000 лв. на фирмата строител на втори и трети етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа.

Презапис на записа

В постановлението за отказ се дават подробности и за аудиозаписа, представен от Елена Йончева. Тя е обяснила, че го е получила на диск в своята пощенска кутия в парламента на 11 януари т.г.

След като презаписала файла, унищожила диска, а записа е предоставила на флаш памет. Според прокуратурата не са открити изменения, предизвикани от манипулация или монтаж на записа. Дали обаче първоначалният запис е бил обект на манипулация, редакция или обработка преди презаписването му, може да се каже само след представянето на първоначалния запис, става ясно от постановлението.

„Представеният аудиозапис е N-ти брой презапис, без да е представен оригиналният. Липсата на първоначално направения запис се явява непреодолима пречка пред експертите да установят налице ли е въздействие, има ли извършени манипулации и обработки”, се казва в него постановлението.

По преписката е приложен и видеозапис на разговор между Йончева с лице, което тя посочва като „таен свидетел”. В обясненията си тя твърди, че след получаването на диска в пощенската си кутия е получила обаждане от лицето, което й разказало за корупционни практики в Министерството на културата.

„Йончева твърди, че лицето е готово да даде обяснения във връзка с извършваната проверка, но въпреки това не предостави нито данни за самоличността му, нито за адрес или друг начин за призоваването му”, се казва в прокурорското постановление.

Без данни за престъпление

Според спецпрокуратурата внимателният анализ на всички материали по преписката показва, че липсват достатъчно данни за престъпление. Категорично не се установи каквото и да е нарушение на служебни задължения от длъжностни лица – министър, заместник-министър и други лица, които са изпълнявали функциите на възложител в периода на изпълнение на проекта, се посочва в постановлението.

„Още по-малко може да се прави извод за извършени от тях действия със специална цел – набавянето на имотна облага за себе си или за другиго”, се казва още в него.

„Длъжностните лица са действали законосъобразно и правилно, положили са значителни усилия за изпълнението им в срок и са предприели необходимите действия за качествено и точно изпълнение на проекта, осъществявайки необходимия контрол при изпълнението, включително проследявайки и документите за отчетността на разходваните суми”, допълват от прокуратурата.

Не е установено изготвяне на актове при извършването на строителството и  изпълнението на проекта, в които да са удостоверени неверни обстоятелства.

Не е установено и забавяне при изпълнението на проекта, което да е основание за претендиране и изплащане на договорената неустойка.