БСП внесе сигнал до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ във връзка със скандала с ремонта на Ларгото, станал известен като "Ало, Банов съм".

Снимка: Ладислав Цветков

Депутатът от левицата Елена Йончева заяви, че е връчила в представителството на Еврокомисията аудиозаписи - интервю с тайния й свидетел на разговора и документация, подкрепяща нейните твърдения за злоупотреба.

Снимка: Ладислав Цветков

Според нея са дописвани актове за спиране на строежа на столичното Ларго по независещи от строителя причини, за да не се плащат неустойки.

Йончева беше придружена от група народни представители от БСП. А сигналът й е подписан от лидера на левицата Корнелия Нинова.

„Тази афера "Ало, Банов" показва моделът, по който работи държавата. Това е моделът - Борисов. Това е моделът "Ало, Ваньо" , който след 7 години вече се е развил в моделът "Ало, Банов". Така, че механичната смяна на един министър с друг няма да доведе до нищо”, коментира Йончева.
 
От БСП са на мнение, че обвиненията по адрес на сочения за автор на скандалния запис, Ангел Ангелов, целели отклоняване на вниманието.

Йончева и колегите й съобщиха, че сигналът, който предават до ОЛАФ, е вече и в прокуратурата. 

"Смятам, че случаят е пределно ясен. Доказателствата са безспорни, както от документите, така и от аудио-звуковия файл. Така че аз нямам съмнения, че тези заключения ще съвпаднат”, заяви депутатът от БСП Елена Йончева.

„Моля обществото да се съсредоточи върху същността на проблема. Същността е не как е направен записът, не кой го е направил, а какво се говори в записа и как се управлява държавата. Нека видим тези актове дописвани ли са, спестени ли са 700 хиляди на фирмата изпълнител”, заяви и депутатът от левицата Георги Свиленски.

От държавното обвинение съобщиха, че анализират 66 класьора документи, иззети от Министерството на културата. Освен това Йончев и Банов са посочили хора, на които също ще им бъдат снети обяснения.

Максималният срок на проверката на прокуратурата е три месеца. bTV се свърза и с ОЛАФ, от пресцентъра на Eвропейската служба за борба с измамите отговориха, че тяхната проверка също ще отнеме около три месеца. След това, от ОЛАФ ще преценят дали има основание за започване на разследване.

Миналата седмица и министър Банов, и фирмата изпълнител на ремонта отрекоха да са спестявани неустойки по договора.

Министърът на културата контрира вчера, че вече е дал своите обяснения и вярва в институциите. По думите му партийната пропаганда е употребила културата за своите цели.