Нови обвинения от Елена Йончева и първи коментар на премиера Бойко Борисов по скандала с ремонта на „Ларгото”. В неделната размяна на остри реплики се включи и министърът на културата Боил Банов.

Според Йончева, са дописвани актове за спиране на строежа на столичното Ларго, по независещи от строителя причини, за да не се плащат неустойки.

Последва и реакция на министъра на културата в профила му в социалните мрежи. Той казва че всички документи са в прокуратурата и вярва в институциите.

И още „Няма да коментирам всяко включване на БСП. Лъжите са много. За тях не е важна истината, а тази сглобена фалшива новина да се повтаря”, посочва Банов. Той завършва с това, че партийната пропаганда употреби за собствени цели културатa.

Премиерът Бойко Борисов за първи път коментира, като каза, че няма да влиза в темата и призова да се спре конфронтацията преди изборите.

Утре БСП ще внесе в специализираната прокуратура и ОЛАФ всички данни по случая станал известен като „Ало, Банов”. Това заяви депутатът от БСП в предаването „Тази неделя". Елена Йончева показа становище на Агенцията за обществени поръчки от края на 2015 г., в който фигурират само два Акт 10 за спиране на строителство при независещи от строителя причини.


„След една година има доклад на Държавната агенция финансова инспекция, Актовете са за периода 2015 г. – не са 3, а са 5, дописани са 3 акта, точно както дава указания г-н Банов”, посочи Елена Йончева, депутат от „БСП за България”.   


„Ние сме подписали 5 акта, къде след това възложител, консултант не са ги прилагали и защо не са ги прилагали, единствено те могат да отговорят на този въпрос”, коментира инж. Росен Колелиев, представляващ дружеството-изпълнител  ДЗЗД „Антична Сердика”.

Допитахме се и до експерта по обществени поръчки адвокат Грета Ганева. „От всички документи, които са били създадени във връзка със спирането, ако само два от тях са били на основание такова, че то да е послужило пред Агенцията за обществените поръчки за следващата процедура, то е естествено да бъдат приложени само относимите, а другите, които са били на други основание, да не бъдат представяни”, посочи Грета Ганева, адвокат. 

Йончева допуска, че източникът ѝ на информация я е подвел и каза, че идва от защитен свидетел.