Специализираната прокуратура влезе на проверка в Министерството на културата. Това става след сигнал на депутата от левицата Елена Йончева. Тя разпространи запис, който според нея уличава министъра на културата Боил Банов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Йончева Банов е ощетил държавата покрай проекта за "Ларгото", като не е поискал неустойка от строител. Министър Банов веднага отговори, че пари не са опрощавани, записът е манипулиран и самият той е рекетиран от 4 години.

Снимка: Ладислав Цветков

Проектът за музея на открито в сърцето на София е темата на разговора в записа, който БСП разпространи. Според левицата, Боил Банов, тогавашен заместник-министър на културата, организира стратегия за опрощаване на неустойка на изпълнителя заради забавяне на ремонта на "Ларгото". Според данните, изнесени от Позитано 20 в този разговор освен Боил Банов, участват и шефът на правната дирекция, представител на дирекция "Европейски програми" и ръководителят на проекта от страна на министерството.

От записа става ясно, че се организира стратегия за опрощаване на неустойка в размер на поне 700 хиляди лева заради забавено с повече от месец изпълнение.

Ето какво се чува от записа, разпространен от БСП:
„Здравей, Банов съм, зам.- министъра. Има констатирани от МРРБ забавяне при изпълнение на СМР и КРР. Това означава 700 хил. лв. като пари. Това означава, че ние трябва да ви съдим за неустойка. Има такова предложение, намираме 2 по 15-16 дни празни във времето назад, в които няма в строителните книжа вписано нищо и няма извършване на СМР, може да са в началото, когато вървеше обекта. И пускаме акт 10 и акт 11 за там , за да излезем да я няма тая простотия, да ви съдим и т.н.”

Според разпространените от левицата данни, тези думи са от разговор на Банов по телефона, с изпълнителя на поръчката. А преди това тогавашният заместник-министър давал указания на подчинените си.

Елена Йончева определи тези действия като модел, по който се провеждат и изпълняват обществени поръчки и днес. „Тази афера "Ало, Банов съм", не е схемата на господин Банов, тя е схема на правителството на Борисов”, посочи Елена Йончева.

Снимка: btvnovinite.bg

В записа се чува споменаването на името Мечкунов, който според БСП е ръководител на проекта от страна на министерството на културата.

Изпълнител на ремонта на "Ларгото" е Антична Сердика. В консорциума участват 4 дружества, водещото от които с 50% от общия капитал е "Пътища и Мостове". Опитите ни да се свържем с техен представител, на този етап, се оказаха безуспешни.

Няколко часа след брифинга на Йончева, спецпрокурори влязоха на проверка в министерството. "Министърът присъстваше, обяснения в писмен вид засега не са му снети, ще се запознаем с документите и тогава ще преценим какво точно ще го питаме", обясни Димитър Франтишевк, и.д. ръководител на Специализираната прокуратура.

Държавното обвинение има два месеца да търси доказателства - има ли извършено престъпление по служба или безстопанственост?

Снимка: Ладислав Цветков

Елена Йончева обяви, че по случая ще внесе сигнал и в ОЛАФ, тъй като ремонтът на ”Ларгото” е изпълнен с евросредства. Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че също е разпоредил пълна проверка на проекта.

Министър Боил Банов представи искова молба до Софйския градски съд от 17 януари месец 2017 година, с която иска изпълнителите да бъдат осъдени за неустойка за 36 дни забавяне в размер повече от 750 хиляди лева.
Един месец преди това - на 20.12.2016 година, министерството е отправило покана към фирмите, доброволно да изплатят неустойката. Те оспорват.

Снимка: btvnovinite.bg

„От 4 години съм рекетиран с някакви записи, лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на дирекция европейски програми и проекти в МК Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове”, обяви министър Боил Банов.

Вежди Рашидов, който е министър по това време, потвърди за исканата неустойка. „Сега проверих в правната дирекция. Аз съм подписал заповед веднага след като се върнах от лечение от Германия”, обясни Рашидов.

От БСП бяха категорични, че говорят за съвсем други неустойки от тези, за които се споменава в документите.
Министърът на културата Боил Банов обаче беше категоричен, че пари не са опрощавани. Според него е възможно записът, представен от БСП да е манипулиран.  Той се закани да си търси правата в съда.

Снимка: Ладислав Цветков

В Народното събрание имаше бурни реакция по изнесените данни. След като изчакаха изявлението на министъра на културата от ГЕРБ излязоха в негова защита и остро нападнаха Елена Йончева.

„Пощенската кутия Елена Йончева, си позволи да разхвърля едни новини в кавички, това е вследствие на голямата жега, която напоследък тя трябва да гаси край себе си”, коментира Маноил Манов, депутат от ГЕРБ.

Според Тома Биков, „БСП от партия се трансформира във фалшив сайт с главен редактор Елена Йончева, собственик на офшорна компания”. 

По-рано бившият вицепремиер Валери  Симеонов също беше критичен към депутатката от БСП. „Лично аз съм свидетел, че много често Елена Йончева лъже. От къде да знам дали това, което казва, е истина или не е”, каза Валери Симеонов.

Очаква се утре коментарите в парламента по обществената поръчка за Ларгото да продължат.