Данните, изнесени от Елена Йончева за нарушения, извършени от министъра на културата Боил Банов и други лица, според нас сочат за евентуално извършено престъпление по служба и безстопанственост, заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Предстои разследващите да изземат цялата документация по случая и да посетят министър Банов, който ще бъде разпитан. Арнаудова обясни, че още днес ще започнат разпити на хора, които имат отношение по случая с изграждането на Ларгото и последващите действия на Министерството на културата, представени от Елена Йончева.

„Изнесените от нея записи на разговори биха могли да се използват като годно доказателство, но тъй като не са правени в условията на СРС, трябва да се назначи експертиза, която да установи съдържанието, участниците и авторството им”, поясни говорителят на главния прокурор.

„Когато прослушахме записите, разпознахме гласове на хора, които считаме, че са автори на изявленията, описани в този запис. Ще ги поканим да дадат обяснения. Самият запис ще бъде подложен на експертен анализ”, допълни Арнаудова.

По думите й неподаването на сигнал е укоримо поведение, но не всяко такова е престъпление от общ характер. Така тя коментира дали е наказуемо, че служителят в министерството, направил записите, не е сигнализирал органите на реда, след като е знаел за извършени нарушения.

Арнаудова уточни, че ако този служител се притеснява за здравето си или положението си в обществото, ще бъде гарантирана неговата сигурност.

По изнесените данни за нарушения от страна на министър Банов е възложена проверка на Специализираната прокуратура, която трябва да приключи до три месеца.