Още 24 случая на заразени с коронавирус у нас. От тях в болница са настанени 16 души. Изследвани са 299 лица. Увеличението е с 4,4% в сравнение с вчера. С това общият брой на заразените с COVID-19 в България е 565.

Това каза ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб. Няма нови области с регистрирани случаи. 201 са настанените в болница, като от тях 26 са интензивни.

В София новите случаи са 15. В "Пирогов" са настанени четирима души, а в Александровска болница – един. От Центъра за спешна медицинска помощ е установен един случай, а в „Токуда“ – трима. Амбулаторни са осем.

В Хасково са регистрирани двама пациенти - брат и сестра на 34 и 33 години. По един нов заразен има във Враца, Варна, Пещера, Пловдив, Русе, Стара Загора и Сливен.

Мъжете към този момент са 320, или 57%, а жените – 245, или 43%. Най-младият пациент е на 1 година, а най-възрастният – на 90 години.

90-годишната жена е била приета вчера в "Пирогов" в много тежко състояние и в по-късните часове на деня почина. Общо броят на починалите у нас е 22-ма души. Средната възраст на починалите е 66,5 г.

Има нови излекувани. Трима от ВМА - мъже на 53 и 64 г. и жена на 34 г. Общият брой е 42-ма души, или, 7,4%. Излекуваните мъже са 27, а жените -15. Средната възраст е 46 години.

От медицинския персонал заразени са общо 31 души, или 5,3%. Общо работещите в Спешна медицинска помощ, които са заразени, са осем души.

„Броят на заболелите в световен мащаб не намалява, а се увеличава. Има една тенденция за по-бавно увеличаване, което не е равномерно в различните държави. Отчита се такава тенденция в Италия. В Китай през последното денонощие не е загинал нито един човек. В САЩ виждате, че нещата вървят много бързо. Намалява броят на загиналите и в Испания. При нас като че ли нещата се задържат в едни и същи граници“, обясни ген. Мутафчийски.

„Нашето мнение е, че до Великден мерките у нас трябва да останат същите“, допълни той.

Ген. Мутафчийски отново припомни кои са най-уязвимите групи. А именно хората, които са със затлъстяване. Тези с диабет, сърдечносъдови заболявания, хронични заболявания на белия дроб или астма, както и хората, които са на химиотерапия.

  • Д-р Петър Марков: Адаптирана ваксина ще действа към нови варианти на коронавируса
  • Българска следа в „Новавакс“: Ивайло Неов обясни как действа тяхната ваксина срещу COVID-19
  • Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант
  • Лекар от "Пирогов": Пациентите с COVID-19 са наясно какво ги очаква
  • Опашки за ваксина и от членовете на СИК
  • Над 41 хиляди души се записаха за ваксинация в електронния регистър
  • Заради високата заболеваемост: Спират плановия прием и операции в София
  • Атака срещу е-системата за ваксините
  • Спират плановите операции и в МБАЛ-Шумен
  • Случаи на COVID-19 в две училища във Великотърновска област