„Изненадани сме, че Австрия и Кралство Нидерландия възпрепятстват присъединяването на България към Шенген, независимо от факта, че ЕП и голямата част от държавите членки на ЕС гласуваха за присъединяването на страната.“ Това написаха във „Фейсбук“ от Организация на евреите в България "Шалом".

Оттам призовават правителствата на Австрия и Нидерландия да преразгледат позициите си относно решението, свързано с присъединяването на България към страните членки на Шенгенското пространство.

„Днес очите на българския народ са обърнати към Брюксел. За нас, българските евреи, е от изключително значение България да бъде равноправен член на евро-атлантическото семейство. Осъзнаваме важността на опазването на европейските граници и сме уверени, че българската държава ще положи всички необходими усилия за тяхната защита, за да гарантира сигурността, благополучието и добруването на гражданите на Европейския съюз. В същото време сме силно разтревожени, че отлагането на присъединяването на страната ни към Шенгенското свободно пространство допълнително ще подхрани и без това засилващия се евроскептицизъм и национален шовинизъм“, пишат още от организацията.

„Вярваме, че Обединена Европа почива на принципите на взаимно сътрудничество, солидарност и взаимна подкрепа. Само така най- добре могат да бъдат гарантирани сигурността и бъдещето на гражданите на Европейския съюз“, се казва още в позицията.